Η άνοδος για τη Wall Street φαίνεται ότι έχει φτάσει σε ένα πολύ κρίσιμο επίπεδο με την επόμενη αντίσταση να εντοπίζεται στις 1.950 μονάδες. Θεωρούμε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι κομβικής σημασίας για την ισοτιμία και δεν αποκλείουμε να υπάρξει προετοιμασία για μια νέα πτωτική κίνηση που θα έχει ως στόχο τη διάσπαση των πρόσφατων χαμηλών και την επιθετική κίνηση προς χαμηλότερα επίπεδα.

Η μεταβλητότητα παραμένει ιδιαίτερα αυξημένη στις αγορές και αυτό επιτρέπει στα μεγάλα κεφάλαια να «ξεφορτώνουν» οποιαδήποτε θέση θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε να κατέχουν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η αυξημένη μεταβλητότητα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για όσους εφαρμόζουν στρατηγικές carry trade ο οποίες είναι κοντά σε αυτό που λέμε “easy money”. Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να παράγει συστηματικά κέρδη τα οποία χάνονται σε ελάχιστα λεπτά καθώς οι αγορές αλλάζουν βίαια συμπεριφορά και στη συνέχεια επανέρχονται.

Αν και για τους περισσότερους ως carry trade στρατηγική ορίζεται αυτή μεταξύ νομισμάτων, στην πραγματικότητα υπάρχουν άλλες περισσότερο προσοδοφόρες όπως αυτές που γίνονται μεταξύ ομολόγων. Το 2015, μεγάλοι επενδυτές δανείζονταν αμερικανικά repos για 0,15% και τα τοποθετούσαν στα 2ετή ομόλογα για 0,60% ή στα 5ετή για 1,35%. Μεγάλα κέρδη για αυτούς τους επενδυτές, αλλά και μεγάλη ζημιά όταν στις αρχές του 2016 οι κινήσεις αντιστράφηκαν βίαια. Όλη αυτή η μεταβλητότητα, εξαϋλώνει πολύτιμη, για το σύστημα, ρευστότητα.

Facebook Comments