«Χωρίς τον ESM και τον EFSF η Ελλάδα και χώρες σαν αυτήν, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, πιθανότατα δεν θα ανήκαν πλέον στην ευρωζώνη και η Ευρώπη θα ήταν πολύ διαφορετική», ανέφερε ο επικεφαλής του Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Ουγγαρία .

Οι θεσμοί αυτοί, με συνολικό περιθώριο δανεισμού 700 δισ ευρώ, έχουν αναλάβει ένα βάρος 254,5 δισ  έναντι πέντε χωρών: Κύπρου, Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας, προσέθεσε, υπογραμμίζοντας ότι ο ESM έχει παράσχει κεφάλαια ύψους 80 δισ, τα υψηλότερα από οποιονδήποτε Διεθνή Χρηματοδοτικό Οργανισμό παγκοσμίως. Τρεις από τις πέντε χώρες έχουν βγει από τα προγράμματα βοήθειας και η Κύπρος θα το πράξει τον Μάρτιο, επισήμανε για να κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα:

«Και η Ελλάδα ήταν στον ορθό δρόμο, ώσπου η πολιτική αναστάτωση στις αρχές του περασμένου χρόνου διέκοψε την πρόοδο». «Η Ελλάδα το καλοκαίρι μπήκε στο τρίτο πρόγραμμα. Οι διαπραγματεύσεις ήταν σκληρές. Αλλά η Ελλάδα μπορεί να έχει το δικό της success story αν εφαρμόσει πλήρως το συμφωνημένο πακέτο μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Οι μεταρρυθμίσεις προκαλούν δυσκολίες για τους πολίτες. Μισθοί, συντάξεις και δημόσιες δαπάνες πρέπει να περικοπούν. Αλλά στο πλαίσιο μίας νομισματικής ένωσης – όπου δεν υπάρχει η επιλογή της υποτίμησης ενός εθνικού νομίσματος – η εσωτερική υποτίμηση δια της μείωσης του κόστους εργασίας είναι αναπόφευκτη προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα», τόνισε.

Facebook Comments