Οι κεντρικές τράπεζες υπεύθυνες για την αποσταθεροποίηση της οικονομίας
Οι κεντρικές τράπεζες υπεύθυνες για την αποσταθεροποίηση της οικονομίας
Οι κεντρικές τράπεζες υπεύθυνες για την αποσταθεροποίηση της οικονομίας
Αποτελεί βασική προτεραιότητα να βρούμε το λόγο για τον οποίο η μεταβλητότητα παραμένει σε τόσο υψηλά επίπεδα. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τις κεντρικές τράπεζες και τις ενέργειές τους. Τα χρόνια που ακολούθησαν την κρίση του 2008, οι κεντρικές τράπεζες κινήθηκαν συντονισμένα με αποτέλεσμα η μεταβλητότητα σταδιακά να κινηθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα, υπήρξαν χρονιές που η μεταβλητότητα μεταξύ των διαφορετικών asset classes άγγιξε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Οι περίοδοι αυτοί έχουν περάσει οριστικά.
Από τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να διαφοροποιούνται στη νομισματική τους πολιτική, η μεταβλητότητα σημείωσε σημαντική αύξηση. Η διαφοροποίηση μεταξύ των κεντρικών τραπεζών έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους.
Η Fed αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου το Δεκέμβριο. Η απόφαση αυτή από μόνη της προκάλεσε αύξηση της μεταβλητότητας σε δυο επίπεδα. Προ της αύξησης, καθώς θα έφερνε σε αδιέξοδο την παγκόσμια οικονομία με αποτέλεσμα το μίνι-κραχ του Αυγούστου και μετά την αύξηση του Δεκεμβρίου καθώς οι αγορές θεώρησαν την απόφαση αυτή λάθος.
Εκτός από αυτό όμως, υπάρχουν και οι προσδοκίες των επενδυτών. Με τις μετοχές να σημειώνουν και νέες απώλειες, οι εκτιμήσεις για μια δεύτερη αύξηση από τη Fed μετατοπίστηκαν στον Ιούλιο από το Μάρτιο. Η εκτίμησή μου για τις αυξήσεις επιτοκίων ήταν από την αρχή ότι θα δούμε μια ακόμα μέσα στο 2016, όταν οι αγορές προεξοφλούσαν τέσσερις και πλέον μόλις δυο.
Η αμερικανική οικονομία, αναμένουμε ότι θα έχει μια πολύ δύσκολη χρονιά φέτος. Η ανεργία είναι στο 5,0% αλλά οι απολύσεις έχουν λάβει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Ο κλάδος ενέργειας βρίσκεται κάτω από την πίεση των χαμηλών τιμών πετρελαίου, με αποτέλεσμα τα στοιχεία να κάνουν λόγο για περισσότερες από 130.000 απολύσεις. Μεγάλες αλυσίδες λιανικού εμπορίου, προχωρούν επίσης σε χιλιάδες απολύσεις και τέλος, δεκάδες χιλιάδες απολύσεις υπάρχουν και στον τραπεζικό κλάδο, καθώς οι τράπεζες βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμα αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ήδη, σημαντικοί δείκτες για την οικονομική δραστηριότητα δείχνουν σαφείς ενδείξεις κόπωσης και είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η αμερικανική οικονομία οδεύει προς ισχυρή οικονομική επιβράδυνση. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα δούμε τουλάχιστον ένα τρίμηνο ύφεσης το 2016.
Η ΒΟΕ (Αγγλία) είναι η επόμενη η οποία έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές καθώς οι εκτιμήσεις της για την αύξηση επιτοκίων αποδείχθηκαν εντελώς λανθασμένες ενώ η επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος περιέπλεξε τα πράγματα. Χθες, στην έκθεση για τον πληθωρισμό, η ΒΟΕ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη τόσο το 2016 όσο και το 2017. Οι εκτιμήσεις της αγοράς έχουν ανατραπεί πλήρως και η στερλίνα μετά από ισχυρές πιέσεις μηνών, πλέον κερδίζει έδαφος.
Το ίδιο συμβαίνει και με την ΕΚΤ, καθώς αν και η πρόθεση για νέο QE είναι δηλωμένη, η οπισθοχώρηση της Fed αλλά και τα αρνητικά επιτόκια από SNB και BoJ ευνοούν σημαντικά το ευρώ. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ και ο Mario Draghi θα προχωρήσουν σε πολύ ισχυρά μέτρα χαλάρωσης στους επόμενους μήνες, προκειμένου να αποτρέψουν την άνοδο του ευρώ και την επιδείνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όλα τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με τους γνωστούς κινδύνους της παγκόσμιας οικονομίας, μας προειδοποιούν για ένα πολύ έντονο 2016.
Facebook Comments