«Κοινό σχέδιο δράσης» με την Τουρκία για το προσφυγικό
«Κοινό σχέδιο δράσης» με την Τουρκία για το προσφυγικό
«Κοινό σχέδιο δράσης» με την Τουρκία για το προσφυγικό
«Ευθύνη όλων» για το συριακό
Ο Aχμέτ Νταβούτογλου τόνισε από την πλευρά του ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Χαλέπι είναι ανησυχητικές και, αναφερόμενος στο πρόβλημα των χιλιάδων Σύρων που περιμένουν στα τουρκοσυριακά σύνορα για να μπουν στην Τουρκία, κατηγόρησε το συριακό καθεστώς ως υπεύθυνο. Δήλωσε δε ότι στους περίπου 30.000 άμαχους που έχουν συγκεντρωθεί στα κλειστά τουρκικά σύνορα, θα προσφερθεί βοήθεια από την Τουρκία και θα τους επιτραπεί η είσοδος αν αυτό είναι απαραίτητο. Όμως προειδοποίησε ότι η χώρα του, που έχει ήδη δεχθεί 2,7 εκατομμύρια Σύρους, δεν θα σηκώσει μόνη της όλο το βάρος του προσφυγικού προβλήματος. Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε μάλιστα ότι θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες την προσεχή εβδομάδα για τα αρχικά προγράμματα που σχεδιάζει η Τουρκία μόλις παραλάβει το ποσό των 3 δις ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών . Ανακοίνωσε επίσης ότι ο τουρκος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής θα μεταβεί στην Ελλάδα προσεχώς, με στόχο να αποφασισθούν τα βήματα που θα γίνουν στη συνέχεια.
Ο τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι η λύση στο συριακό είναι «ευθύνη όλων μας» και είπε ότι συμφώνησαν με την γερμανίδα καγκελάριο να συνεργαστούν καλύτερα για τη καταπολέμηση των διακινητών και τη διευκόλυνση της αποστολής της Frontex.
Καλύτερη επιτήρηση στο Αιγαίο και τα τουρκοσυριακά σύνορα
Από την πλευρά της, η Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι η Τουρκία και Γερμανία θα ζητήσουν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ τη βοήθεια της συμμαχίας για την καλύτερη επιτήρηση στο Αιγαίο και στα τουρκοσυριακά σύνορα. «Θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για μια πιο αποτελεσματική χρήση των μηχανισμών επιτήρησης και ελέγχου στα σύνορα και στο Αιγαίο», δήλωσε ο κ. Νταβούτoγλου. Η κ. Μέρκελ είπε ότι η Γερμανία θα πράξει ό,τι της αναλογεί για το προσφυγικό. «Μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδος» είπε, «λαμβάνουν χώρα παράνομες μεταναστευτικές ροές. Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τις Δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής; Μπορεί να γίνει μια κοινή επέμβαση; Αυτά συζητήσαμε. Στο ζήτημα της παρακολούθησης και του ελέγχου θα πρέπει να παρασχεθεί υποστήριξη προς τις Δυνάμεις της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Θέλουμε να δώσουμε δυνατότητες μετανάστευσης δια της νομίμου οδού. Θέλουμε να παράσχουμε υποστήριξη στις συμφωνίες επαναπροώθησης μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η κ. Μέρκελ δήλωσε επίσης ότι νιώθει αποτροπιασμό για την τραγωδία των Σύρων που είναι εγκλωβισμένοι στα τουρκοσυριακά σύνορα, καταγγέλλοντας την Ρωσία για τους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι.
Τέλος η γερμανίδα καγκελάριος έγινε δεκτή στη συνέχεια από τον πρόεδρο Ερντογάν στο προεδρικό μέγαρο, όπου οι δύο ηγέτες είχαν συνάντηση περίπου μιας ώρας χωρίς να γίνουν δηλώσεις. Παρά τις προδοκίες, οι δύο ηγέτες δεν προσέφεραν συγκεκριμένες προτάσεις για την ανακούφιση των προσφύγων αν και έδειξαν να συμφωνούν σε γενικά σημεία. Και είναι προφανές ότι η πιο αποτελεσματική εξέλιξη για το δράμα των προσφύγων θα ήταν ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, κάτι όμως που δεν φαίνεται σύντομα στον ορίζοντα.
Facebook Comments