Aσφαλιστικό και φορολογικό θα βρεθούν, όπως έγινε γνωστό, στην ατζέντα του Eurogroup που συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη. Τελεσίγραφο προς την κυβέρνηση απέστειλαν νωρίτερα οι δανειστές, στον απόηχο του σήματος κινδύνου για τη διαπραγμάτευση που εξέπεμψε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, και της καταβαράθρωσης του ΧΑ.

«Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις» διαμηνύουν κοινοτικοί αξιωματούχοι μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ΜΝΙ.

Όπως επισήμαναν «οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές μπορούν να διαρκέσουν έως και μήνες εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συνεργαστεί πλήρως.»

«Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχέση με τις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις αναφέροντας εμμέσως ότι στο ασφαλιστικό η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν μπορεί να παραδώσει μέτρα που θα προβλέπουν περικοπές.

Η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να παρουσιάσει ένα κοστολογημένο σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, φέρεται να δηλώνει την ίδια ώρα αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

«Αν η αξιολόγηση πάει Μάιο – Ιούνιο καήκαμε. Δεν θα μπορούμε να μετατρέψουμε τον φαύλο κύκλο της οικονομίας σε ενάρετο κύκλο. Θα λείψουν μία εβδομάδα οι Θεσμοί, θα επιστρέψουν στα μέσα της άλλης εβδομάδας ίσως και μέχρι τέλη Φλεβάρη θα κλείσει η αξιολόγηση και θα ανοίξει η συζήτηση για το χρέος» ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών.

Επιμέρους βελτιώσεις στο ασφαλιστικό, και ουσιαστικότερες μειώσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών μετά την παρέλευση τριετίας, ανακοίνωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Κατρουγκαλος.

«Πολλοί πολιτικοί στις χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμα αποδεχτεί ότι με την είσοδό τους στην ευρωζώνη οι χώρες τους έχουν εκχωρήσει τις εξουσίες τους σε ό,τι αφορά την νομισματική και οικονομική πολιτική και αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα επί έξι μήνες πέρυσι αγωνιζόταν εναντίον των μεταρρυθμίσεων» σχολίασε από μεριάς του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ εξαπολύοντας νέες βολές κατά της Αθήνας.

Για κίνδυνο ισχυρής οπισθοδρόμησης, τόσο στα δημόσια έσοδα, όσο και στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να κρατήσει το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της και τις ανταγωνιστικές επιχειρήσεις στη χώρα, προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θόδωρος Φέσσας, εάν η φορολόγηση και το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνεχίσουν να αυξάνονται.

 

Νίκος Φιλιππίδης

Facebook Comments