H νεολαία μπορεί να κάνει τη διαφορά
H νεολαία μπορεί να κάνει τη διαφορά
H νεολαία μπορεί να κάνει τη διαφορά
Πυρετωδώς τρέχει η προεκλογική καμπάνια των υποψηφίων για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Το σλόγκαν του υποψηφίου των Δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς περί «πολιτικής επανάστασης» φαίνεται να έχει απήχηση ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές.
Η Μελίσα Ρούμπιο δραστηριοποιείται υπέρ του Μπ. Σάντερς στην πολιτεία του Ίλινοϊς. Η ίδια βίωσε την κοινωνική ανισότητα στη νεαρή ηλικία των 15 ετών, όταν η μητέρα της απεβίωσε από καρκίνο, ο πατέρας της έχασε τη δουλειά του και λίγο καιρό αργότερα η οικογενειακή κατοικία κατασχέθηκε από την τράπεζα. Δέκα χρόνια αργότερα και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της η Μ. Ρούμπιο βρίσκεται αντιμέτωπη με χρέη ύψους 60.000 δολαρίων από δάνεια που πήρε για να πληρώσει τα δίδακτρα του πανεπιστήμιου.
Πολλοί είναι οι νέοι, πρώην φοιτητές, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα εξαιτίας των χρεών που δημιούργησαν το διάστημα των σπουδών τους. Γι αυτό και ανταποκρίνονται στον Σάντερς και την υπόσχεσή του για δωρεάν, δημόσια πανεπιστήμια.
Τα ποσοστά ανεργίας στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί κάτω από 6%. Ωστόσο περίπου το 40% αυτών είναι νέοι της γενιάς των δεκαετιών του ‘80 και του ‘90. Περισσότεροι από 40% των αποφοίτων πανεπιστήμιου εργάζονται σε θέσεις που δεν ανταποκρίνονται στα προσόντα τους και για τις οποίες δεν θα χρειάζονταν τα ακριβά τους πτυχία.
Χρέη και σύστημα υγείας
Σε ένα τηλεφωνικό κέντρο στο Σικάγο έξι εθελοντές, όλοι κάτω των 30 ετών, βοηθούν στην καταγραφή δεδομένων και στην προσέλκυση ψηφοφόρων υπέρ του Σάντερς μέσω τηλεφώνου. Σχεδόν όλοι τους τελείωσαν το πανεπιστήμιο με χρέη στην τράπεζα.
Η δασκάλα Τζόρι Μουρ είναι 28 ετών και αδυνατεί να πληρώσει την ιατροφαρμακευτική ασφάλεια που ανέρχεται στα 450 δολάρια. «Ο πατέρας μου πληρώνει τώρα την ασφάλεια και το σιχαίνομαι αυτό. Είναι μια καλή ασφάλεια αλλά παρ όλα αυτά δεν καλύπτει ούτε ψυχικές ασθένειες», λέει.
Το προεκλογικό πρόγραμμα του Σάντερς προβλέπει την αντικατάσταση των ιδιωτικών ασφαλίσεων με ένα κρατικό σύστημα.
Στην αναμέτρηση της Αϊόβα η αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον, κατάφερε να συγκεντρώσει το 49,8% των ψήφων έναντι του 49,6% του Σάντερς. Μια πάρα πολύ μικρή διαφορά. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Σάντερς οφείλει το υψηλό ποσοστό στους νεαρούς ψηφοφόρους.
Στις σημερινές εκλογές στο Νιου Χάμσαϊρ υπάρχουν 129.000 ψηφοφόροι, οι οποίοι στις αντίστοιχες εκλογές του 2008 ήταν ακόμη πολύ νέοι για να ασκήσουν τα εκλογικά τους δικαιώματα. Αυτοί ενδέχεται τώρα να κάνουν τη διαφορά.
Facebook Comments