Στο χαμηλότερο επίπεδο 26 ετών βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο με τις μετοχές των τραπεζών να χτυπούν νέα ιστορικά χαμηλά, εν μέσω εκλογολογίας, αδιεξόδου στην διαπραγμάτευση και μίας διεθνούς χρηματιστηριακής κρίσης, ξυπνώντας στους επενδυτές μνήμες του 2012, όταν οδηγηθήκαμε σε διπλές εκλογές, όταν  Citigroup «γέννησε» την λέξη Grexit  και όταν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ προετοίμαζαν το περίφημο μυστικό Σχέδιο Ζ, που αφορούσε τον τρόπο μετάβασης της χώρας από το ευρώ στη δραχμή.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με βουτιά 8%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε απώλειες 26% αγγίζοντας ιστορικό χαμηλό. Οπως σημειώνουν οι αναλυτές, η αγορά αποτιμά την οικονομική και πολιτική αστάθεια και τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, και σίγουρα δεν βοηθά το μήνυμα που έστειλαν χθες οι θεσμοί ότι δεν θα επιστρέψουν πίσω στην Αθήνα για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες και αποδεκτές προτάσεις. Όπως ανέφεραν οι διαπραγματεύσεις μπορεί να πάρουν ακόμη και μήνες, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για μία μεγάλη περίοδο αστάθειας και αβεβαιότητας στην αγορά.

Σε ένα τέτοιο σκηνικό σίγουρα δεν… βοήθησε και η δήλωση δια στόματος υπουργού των Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι… «καήκαμε αν η αξιολόγηση πάει να ολοκληρωθεί Μάιο-Ιούνιο», κάτι που κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει τους επενδυτές οι οποίοι γίνονται… καπνός.

Αν θεωρήσουμε ότι το χρηματιστήριο είναι… καθρέφτης της οικονομίας, τότε τα πράγματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Οι ελληνικές μετοχές έχουν υποχωρήσει 40% τους τελευταίους 12 μήνες και 27% από τις αρχές του έτους, με 12 δισ. ευρώ να κάνουν… φτερά μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κοντά στο 60% από τις αρχές του έτους και 65% από την ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών, οι οποίες από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα έχουν δει την χρηματιστηριακή τους αξία να καταρρέει κατά 12 δισ. ευρώ.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έπειτα από καιρό ξεπέρασε το 10% και κινήθηκε στο 10,356%, ενώ αυτή του πενταετούς βρίσκεται στο 12,83%.

Μπορεί η κατάρρευση της ελληνικής αγοράς να συμβαίνει σε μία περίοδο αυξανόμενων ανησυχιών για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα, με επίκεντρο την Ιταλία και τη Γερμανία και τις τεράστιες ανάγκες για αυξήσεις κεφαλαίου που υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, ωστόσο όπως αναφέρουν και οι αναλυτές, αν δεν κλείσει σύντομα η αξιολόγηση, δεν υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας. Με τα hedge funds που είχαν συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να εγκαταλείπουν το Χ.Α, είναι προφανές πως πλέον δεν πιστεύουν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όπως πίστευαν τον Νοέμβριο όταν και έδωσαν την ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες, και δύσκολα θα ξαναγυρίσουν.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments