Η Κίνα ρευστοποιεί συναλλαγματικά διαθέσιμα για τη στήριξη του γουάν
Η Κίνα ρευστοποιεί συναλλαγματικά διαθέσιμα για τη στήριξη του γουάν
Η Κίνα ρευστοποιεί συναλλαγματικά διαθέσιμα για τη στήριξη του γουάν
Η μείωση των διαθεσίμων της Κίνας άρχισε να επιταχύνεται τον Αύγουστο μετά την αιφνιδιαστική υποτίμηση του γουάν από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Αν και το Πεκίνο ισχυρίστηκε ότι η υποτίμηση στόχευε στην εναρμόνιση της ισοτιμίας του με τις δυνάμεις της αγοράς, τελικά προκάλεσε μαζικές πωλήσεις του κινεζικού νομίσματος εξωθώντας το σε συνεχή υποχώρηση.
Ο λόγος είναι ότι ενέτεινε την παγκόσμια ανησυχία για την κινεζική οικονομία. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, η νέα προσφυγή του Πεκίνου στα διαθέσιμα της χώρας όξυνε περαιτέρω την ανησυχία για το ενδεχόμενο ανώμαλης προσγείωσης της κινεζικής οικονομίας, προκαλώντας συντονισμένη πτώση σε αγορές μετοχών και εμπορευμάτων.
Αναλυτές αλλά και επενδυτές αμφισβητούν τώρα τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας να συνεχίσει τις παρεμβάσεις στις αγορές συναλλάγματος, καθώς έχει ήδη εμπλακεί σε έναν φαύλο κύκλο: η συνεχιζόμενη προσφυγή της στα διαθέσιμα για τη στήριξη του γουάν τροφοδοτεί τον προβληματισμό για την ικανότητά της να το διατηρήσει σταθερό, προκαλώντας περαιτέρω εκροές κεφαλαίων από τη χώρα και κατά συνέπεια περαιτέρω μείωση των διαθεσίμων. Εξάλλου, η μείωση των διαθεσίμων της μάλλον θα εντείνει και πάλι τους φόβους πως η επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών θα εξαναγκάσουν το Πεκίνο σε μία ακόμη υποτίμηση του νομίσματος. Για τους επενδυτές μια υποτίμηση του γουάν θα ήταν ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις χρηματαγορές, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε ντόμινο υποτιμήσεων των νομισμάτων αναδυόμενων οικονομιών.
Μια άλλη ανησυχία που επηρεάζει τις αγορές είναι το ενδεχόμενο να έχει χάσει το Πεκίνο τον έλεγχο της κατάστασης. Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της Wall Street Journal, η υποψία πως έχει χάσει τον έλεγχο του νομίσματος είναι πρωτοφανής, όταν το Πεκίνο κατηγορείτο επί χρόνια ότι δεν επέτρεπε υποτίμηση του γουάν που θα έπληττε τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Εξίσου πρωτοφανής είναι η μείωση των διαθεσίμων της Κίνας έπειτα από χρόνια συνεχούς συσσώρευσης ξένου νομίσματος, χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη του εμπορίου της και γενικότερα της οικονομίας της.
Facebook Comments