Ράις: Οι επικεφαλής των θεσμών δεν θα επιστρέψουν χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος
Οι επικεφαλής των θεσμών δεν θα επιστρέψουν χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος
Οι επικεφαλής των θεσμών δεν θα επιστρέψουν χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος
Η διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πραγματοποιείται πλέον σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και οι επικεφαλής των θεσμών δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα αν δεν λάβουν πρώτα το «πράσινο φως» ότι πρόοδος υπάρχει. Αυτό διεμήνυσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, ο οποίος δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών. Ωστόσο επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις τους με τη κυβέρνηση, την προηγούμενη εβδομάδα, έγιναν σε εποικοδομητικό κλίμα.
Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς Κομισιόν, ο Επίτροπος Μοσκοβισί – πιο αισιόδοξος – εκτίμησε, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup ότι οι εκπρόσωποι μπορεί να επιστρέψουν μέσα στις επόμενες ημέρες, εφόσον υπάρξει πρόοδος, κάτι που ο ίδιος ελπίζει ότι θα γίνει, όπως είπε.
Ο Τζέρι Ράις, μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, αναφέρθηκε και στις ελληνικές τράπεζες, οι μετοχές των οποίων υφίστανται ασφυκτικές πιέσεις.
Το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας ενισχύει την αναταραχή των αγορών, που επικρατεί διεθνώς, σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, καλώντας τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ώστε κατ’ αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν περαιτέρω τη θέση τους, μετά τις πρόσφατες ανακεφαλαιοποιήσεις.
Δεν παρέλειψε να τονίσει εκ νέου, αναφερθείς στο πρόσφατο μήνυμα της Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα ρεαλιστικό και ισορροπημένο πρόγραμμα, με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους. Είναι αναγκαίο να προχωρήσει η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, προκειμένου οι Έλληνες να πληρώνουν ανάλογα με τις πραγματικές τους δυνατότητες και το βάρος να μην μετακυλίεται μόνο στις ασθενέστερες ομάδες, είπε, σημειώνοντας ότι το Ταμείο δεν τάσσεται υπέρ μίας πιο σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.
Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού θα πρέπει να προχωρήσει για αντίστοιχους λόγους, εξήγησε:
«Μία περιορισμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα απαιτήσει μεγαλύτερη μείωση του δημοσίου χρέους», επισήμανε τέλος ο εκπρόσωπος κατά τα λεγόμενα και της ίδιας της κ. Λαγκάρντ.
Facebook Comments