Δείχνει να κερδίζει το στοίχημα καθώς έχοντας διανύσει το 1/3 του χρονοδιαγράμματος, που ο ίδιος έθεσε προεκλογικά, διακρίνεται από συνέπεια και ετοιμότητα. Ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του φάνηκε η γνώση για τη δομή, την ανθρωπογεωγραφία και τα βασικά προβλήματα του κόμματος. Απτή απόδειξη ότι οι σημαντικές επιλογές του στο πλαίσιο ανασύστασης του κομματικού γίγνεσθαι δεν έχουν γίνει αντικείμενο έντονης αμφισβήτησης ενώ οι όποιες αστοχίες ξεπεράστηκαν χωρίς ιδιαίτερους κλυδωνισμούς. Ως επί το πλείστον οι λιγοστές αντιδράσεις περιορίζονται σε ένα στενό κύκλο στελεχών που προέρχονται από το περιβάλλον του Αντώνη Σαμαρά.

Αμέσως προέβη στις προτάσεις του για την εκλογή Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τομεαρχών κοινοβουλευτικού έργου, οι οποίες έγιναν ομοφώνως αποδεκτές, ώστε να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Επιπλέον, αποφάσισε τη μετεγκατάσταση των γραφείων του κόμματος από τη Λεωφόρο Συγγρού, η οποία στοιχίζει μηνιαίως 95.000 ευρώ, στην Οδό Πειραιώς με ενοίκιο 9.800 ευρώ μειώνοντας αισθητά τα λειτουργικά έξοδα του κόμματος. Η μετεγκατάσταση των γραφείων του κόμματος απετέλεσε βασική προεκλογική του εξαγγελία.

Επίσης, η δέσμευση του «Θέλω μια σχέση στηριγμένη σε αλήθειες και όχι σε ψέματα και λαϊκισμούς» μοιάζει να τηρείται μιας και από την ανάδειξή του μέχρι σήμερα έχει κληθεί να λάβει θέση σε ζητήματα μείζονος σημασίας: Προσφυγικό-μεταναστευτικό, ασφαλιστικό. Δεν υπέπεσε σε συνήθεις λαϊκίστικες συμπεριφορές προς άγραν ψήφων, επέλεξε να παραμείνει ιδεολογικά και πολιτικά συνεπής.

Επισκέφθηκε τη Μυτιλήνη παρουσιάζοντας ένα ανθρώπινο πρόσωπο και συναινώντας στη δημιουργία των hotspots, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Έχει αναπτύξει και εκφράσει δικές του προτάσεις για το φλέγον θέμα εκκινώντας μία σειρά πρωτοβουλιών, τις οποίες θα θέσει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις 18 Φεβρουαρίου.

Επιπρόσθετα, είναι η πρώτη φορά που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των αγροτών και αποφάσισε να είναι ειλικρινής τονίζοντας την ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της οικονομικής ζωής της χώρας. Βέβαια, η δήλωσή του στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδος, με την οποία ζητούσε την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, φαντάζει κοινότοπο δείγμα αντιπολιτευτικής διάθεσης.

Η έλευση της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών είναι ένα ακόμη κρίσιμο εθνικό θέμα που θέτει εκ των πραγμάτων ζήτημα παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς το παρόν το αντιμετωπίζει ψύχραιμα και με χαμηλούς τόνους. Ωστόσο, η στάση σε τέτοιου είδους ζητήματα κρίνεται σε βάθος χρόνου και φυσικά εκ του αποτελέσματος.

Η εξαγγελία του την Παρασκευή για τη διεξαγωγή του 10ου Συνεδρίου του κόμματος στις 22-24 Απριλίου σε συνδυασμό με την παραίτηση του προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη μία μέρα μετά γίνεται η μεγάλη πρόκληση για το νέο πρόεδρο. Θα κληθεί να αποδείξει έμπρακτα ότι δύναται να ενώσει το σύνολο των νεοδημοκρατών και ότι δε θα ακολουθήσει τη δελεαστική, αλλά αποτυχημένη, συνταγή της χειραγώγησης, των αποκλεισμών και της επιβράβευσης της «παρέας» που οδήγησε τον κομματικό μηχανισμό της Νέας Δημοκρατίας σε παρακμή και στα όρια της διάλυσης. Το Συνέδριο θα καταστεί «Το στοίχημα του Κυριάκου». 

Facebook Comments