Το τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για την πρώτη αξιολόγηση, θα στηθεί πιθανότατα τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Οι επικεφαλής των θεσμών είναι έτοιμοι να επιστρέψουν, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που τελεί σε γνώση των συζητήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τo πρόσφατο Eurogroup στις Βρυξέλλες, οπότε και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν επί της προόδου των διαπραγματεύσεων μεταξύ των κλιμακίων της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών, σύσσωμοι οι κκ Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ έκαναν λόγο για πρόοδο και συνεργασία, υπογραμμίζοντας πάντως ότι μένει πολλή δουλειά ακόμη μέχρι την τελική συμφωνία.

Ο επικεφαλής του Eurogroup επεσήμανε ότι έχει ζητηθεί από τα τεχνικά κλιμάκια (τα οποία παρέμεναν και παραμένουν στην Αθήνα, αλλά και εκείνα που εργάζονται στις Βρυξέλλες) να εντατικοποιήσουν τις συζητήσεις επί των ανοιχτών θεμάτων.

Ένα παράθυρο αισιοδοξίας για σύντομη “εντός των επομένων ημερών” επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα άφησε ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τόσο πριν τη συνεδρίαση όσο και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε το Eurogroup.

Αντιθέτως ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις είχε δηλώσει την ίδια ημέρα ότι το Ταμείο δεν γνωρίζει πότε θα μπορούσαν να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων και όπως έχει άλλωστε δηλώσει ο Επίτροπος Μοσκοβισί, η πρώτη φάση “είχε πάει όσο καλύτερα θα μπορούσε”. Τα ανοιχτά θέματα αναμένεται να συζητηθούν στην ουσία τους και εν τω βάθει. Βέβαια στην ουσία τόσο του φορολογικού όσο και του ασφαλιστικού είχαν εισέλθει οι δύο πλευρές και στις αρχές Ιανουαρίου, παρά την εντύπωση του Μαξίμου, ότι εκείνες οι πρώτες συναντήσεις θα περιοριζόντουσαν στη διαμόρφωση του οδικού χάρτη για τα περαιτέρω.

“Το δημοσιονομικό κενό και οι τρόποι αναπλήρωσής του είναι αυτό που κρατά τους επικεφαλής των θεσμών μακριά από την Αθήνα” είχε διευκρινίσει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη τύπου της Πέμπτης. Οι εταίροι το υπολογίζουν στα 900 – 950 εκ. ευρώ την ώρα που το ΔΝΤ κάνει σταθερά λόγο για περίπου 1,8 δισ στη διετία 2015 – 2016.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού εξετάζονται φόρμουλες για προσωρινή έστω αύξηση των εισφορών με στόχο την απομάκρυνση του ενδεχόμενου άμεσης περικοπής των συντάξεων ενώ και το φορολογικό έχει μπει στο μικροσκόπιο με τους θεσμούς να προβάλλουν αντιρρήσεις στην πρόθεση της κυβέρνησης για αύξηση του ανώτατου συντελεστή 50%-55% σε ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.

Facebook Comments