Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ή 9 μηνιαίες δόσεις
Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ή 9 μηνιαίες δόσεις
Εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ή 9 μηνιαίες δόσεις
Την εξόφληση του φόρου εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων σε περισσότερες και μάλιστα μηνιαίες δόσεις εξετάζει το υπουργείου Οικονομικών.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται πρόταση για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος σε 8 ή 9 δόσεις.
Η πρόταση, με την οποία θα πρέπει να συμφωνήσει το κουαρτέτο των θεσμών, προβλέπει ότι το συνολικό ποσό οφειλών που αναγράφεται στο χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα θα μπορεί να εξοφληθεί σε μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων δόσεων που ισχύει σήμερα (πρώτη μέχρι τέλος Ιουλίου, δεύτερη μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου και τρίτη μέχρι τέλος Νοεμβρίου), όπως αναφέρει η Ημερησία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο, η πρώτη δόση λήγει στο τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωση του φόρου και η τελευταία στις 30 Δεκεμβρίου 2016. Δηλαδή ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα είναι ίσος με τον αριθμό των μηνών που θα απομένουν από το τέλος του μήνα εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.
Για παράδειγμα, αν η φορολογική δήλωση υποβληθεί και εκκαθαριστεί τον Μάρτιο, τότε η συνολική φορολογική οφειλή του εκκαθαριστικού θα μπορεί να εξοφληθεί σε 9 μηνιαίες δόσεις, η πρώτη εκ των οποίων μέχρι το τέλος Απριλίου και η τελευταία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Κλιμακωτά, σε ετήσια συνολικά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα επιβληθεί φέτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Αυτοί που φαίνονται να επιβαρύνονται περισσότερο φέτος είναι όσοι έχουν ετήσια συνολικά εισοδήματα, πραγματικά ή τεκμαρτά, πάνω από 30.000 ευρώ.
Η αύξηση των συντελεστών στα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ ξεκινά από 42,8% και φθάνει έως και 185,75% για ακόμα μεγαλύτερα έσοδα.
Αναλυτικά, οι συντελεστές βάσει την οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, έχουν ως εξής:
0,7%, για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από12.001 έως και 20.000 ευρώ.
1,4% για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από20.001 έως 30.000 ευρώ.
2% (από 1,4%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 30.001 έως 50.000 ευρώ.
4% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ.
6% (από 2,8%), για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.
8% (από 2,8%) για ετήσια -δηλωθέντα ή τεκμαρτά- εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται και οι ακόλουθες περιπτώσεις εισοδημάτων:
Παραδείγματα επιδομάτων που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν αποτελούν εισόδημα, είναι το διατροφικό επίδομα, το επίδομα τυφλότητας, το επίδομα τοκετού, τα επιδόματα λουτροθεραπείας, εισπνευσοθεραπείας, αεροθεραπείας, ενεσοθεραπείας κ.λπ.
Από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εξαιρούνται, για όλα τους τα εισοδήματα, οι κινητικά ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.
Τα άτομα με κινητική αναπηρία 80% ακριβώς εξαιρούνται μόνο από την εισφορά και όχι από την επιβολή του φόρου εισοδήματος, ενώ τα άτομα με κινητική αναπηρία άνω του 80% εξαιρούνται και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και από τον φόρο εισοδήματος.
Οι άνεργοι που θα δηλώσουν για το 2015 ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα των 12.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να εξαιρεθούν από την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης εφόσον πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) Λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, το ΓΕΝΕ ή το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ή είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων των οργανισμών αυτών για τουλάχιστον 12 συνεχόμενους μήνες, ούτως ώστε να χαρακτηρίζονται μακροχρόνια άνεργοι.
β) Δεν έχουν, κατά τοn χρόνο υπολογισμού και επιβολής της εισφοράς, «πραγματικά εισοδήματα». Ως πραγματικά εισοδήματα νοούνται τα εισοδήματα από ακίνητα, εμπορικές επιχειρήσεις, ελευθέρια επαγγέλματα, κινητές αξίες και γεωργικές δραστηριότητες κι όχι τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθούς.
Facebook Comments