Αλέξη, δεν αρέσετε πια!
Αλέξη, δεν αρέσετε πια!
Μία ακόμη επιβεβαίωση του σεναρίου ότι οδεύουμε ολοταχώς προς τη μείωση των συντάξεων παρά τις φωνές για κόκκινες γραμμές και αδιαπραγμάτευτους όρους – εκτός από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι είναι ήδη συμφωνημένη η μείωση κυρίων και επικουρικών συντάξεων καθώς και των εφάπαξ και των μερισμάτων – έρχεται, όχι από τους δανειστές με κάποια δήλωση-σοκ, αλλά από τα στοιχεία της ίδιας της κυβέρνησης…
Αυξάνω τους φόρους, σκαρφίζομαι νέα χαράτσια, συμφωνώ σε μεσοπρόθεσμο στόχο για πλεόνασμα 3,5% το οποίο σημαίνει ακόμη μεγαλύτερους φόρους μελλοντικά, και σταματώ παράλληλα να πληρώνω αυτά που χρωστάω σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.
Σε αυτήν την λογική κινήθηκε από το καλοκαίρι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γονατίζοντας τους φορολογούμενους και εξαφανίζοντας την μεσαία τάξη.
Με αυξήσεις στους φόρους των επιχειρήσεων στο 29% και προ-πληρωμή του συνόλου των φόρων του από νωρίς , με αυξήσεις του ΦΠΑ στο 23% για σχεδόν τα πάντα, με νέα και παλιά χαράτσια, το οικονομικό επιτελείο έτριβε τα χέρια του πιστεύοντας ότι θα γεμίσουν τα άδεια ταμεία και θα κρατήσουν την τρόικα ευχαριστημένη.
Τώρα όμως βλέπουν τα αποτελέσματα, ξύνουν το κεφάλι τους και σκέφτονται «μα τι πήγε στραβά»;
Από την επεξεργασία των στοιχείων για τα έσοδα του 2015, τα οποία παρουσίασε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι οι μόνες εισπράξεις φορολογικών εσόδων που αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2015 ήταν αυτές που προήλθαν από την παρακράτηση φόρων από τους μισθούς και τις συντάξεις, τα οποία σημείωσαν αύξηση 11,02%.
Οι μισθωτοί λοιπόν και οι συνταξιούχοι είναι αυτοί που για μία ακόμη φορά στήριξαν τον προϋπολογισμό αφού συνολικά τα έσοδα από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων τα οποία αποτελούν το 64% των συνολικών φόρων εισοδήματος, εμφανίζονται οριακά μειωμένα κατά 0,35% στα 7,82 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014.
Σε όλες σχεδόν τις άλλες πηγές φορολογικών εσόδων η εικόνα είναι καταστροφική για τις προσδοκίες της κυβέρνησης μετά την φορο-καταιγίδα την οποία επέβαλε από το καλοκαίρι του τρίτου μνημονίου και μετά.
Το συνολικό ποσό των φορολογικών εσόδων που εισπράχθηκαν το 2015 ήταν μειωμένο κατά 610,5 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το 2014.
Το δε μεγάλο «χαρτί» του ΦΠΑ αποδείχτηκε μία τρύπα στο νερό αφού, παρόλο που από τον Ιούλιο ο συντελεστής ΦΠΑ αυξήθηκε σε σχεδόν τα… πάντα από 13% στο 23%, τα έσοδα αυξήθηκαν μόνο κατά… κατά 12 εκατ. ευρώ ή 0,09%, και από 13,613 δισ. ευρώ το 2014 ανήλθαν σε 13,625 δισ. ευρώ.
Πολύ ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία από τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Το 2015 εισπράχθηκαν 3,044 δισ. ευρώ, όταν το 2014 είχαν εισπραχθεί 3,364 δισ. ευρώ. Μειώθηκαν δηλαδή κατά 320 εκατ. ευρώ.
Τα… μαθήματα για την κυβέρνηση είναι λοιπόν πολύ απλά.
Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι τους οποίους έχει βάλει στόχο για να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, αυξάνοντας τους φορολογικούς συντελεστές και ψαλιδίζοντας τις συντάξεις, είναι οι μόνοι αιμοδότες του προϋπολογισμού.
Επίσης, μάθημα Νούμερο 2: Η αύξηση των φόρων δεν οδηγεί και σε αύξηση των εσόδων, αλλά φέρνει αντίθετα αποτελέσματα όπως η φοροδιαφυγή, η μαύρη οικονομία, η πολύ απλή στάση πληρωμών γιατί οι… τσέπες είναι άδειες και η έξοδος των επιχειρήσεων σε άλλες χώρες όπου η φορολογία δεν ξεπερνά το 10%.
Αυτό το μήνυμα το έχουν στείλει και οι δανειστές εδώ και πολύ καιρό όταν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έψαχνε για ισοδύναμα αντί του ΦΠΑ του 23% στην εκπαίδευση. Ακόμη πιο πρόσφατα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δημοσιοποίησε μία έκθεση με σαφή μηνύματα προς την Ελλάδα, τονίζοντας πως η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να βασίζεται στις δαπάνες, δηλαδή στην περικοπή τους ( όπως οι… συντάξεις), όχι στους φόρους
Όλα αυτά τα νέα στοιχεία από την ΓΓΔΕ, σε συνδυασμό με την βαθύτερη του αναμενόμενου ύφεση (0,7% έναντι 0,0%) αλλά και την αύξηση κατά 500 εκατ. ευρώ των δημοσίων δαπανών για συντάξεις και μισθούς του δημοσίου το 2015 σε σχέση με το 2014, δύσκολα θα εξευμενίσουν τους δανειστές οι οποίοι μιλούν ξεκάθαρα εδώ και καιρό για μείωση των συντάξεων.
Εκτός και αν η κυβέρνηση προτείνει… τη μείωση των μισθών του δημοσίου για να ανασάνουν λίγο οι δαπάνες… Τι; Αυτούς μόλις τους αύξησαν ξανά; Ενώ έχουν κόψει επιδόματα, συζητούν (ναι, ναι) για μειώσεις στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα και έχουν συμφωνήσει να κόψουν τις συντάξεις;
«Σοβαρότητα και πολιτική είναι δύο πράγματα τέλεια ξεχωρισμένα», Γιώργος Σεφέρης.
Facebook Comments