Τρεις μέρες πριν το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προσφεύγει σήμερα στον πιο στενό της εταίρο, τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, προκειμένου να συντονίσουν από κοινού τη στρατηγική στην προσφυγική κρίση που τείνει να διαλύσει την Ένωση εις τα εξ ών συνετέθη. Και οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία πρωτεύοντα ρόλο διαδραματίζει η Τουρκία, με την οποία οι 28 χώρες – μέλη έχουν συμφωνήσει από τον περασμένο Νοέμβριο ένα σχέδιο δράσης ύψους 3 δις ευρώ για την καλύτερη περίθαλψη των προσφύγων στην επικράτειά της και την καταπολέμηση των διακινητών.

«Είμαστε ισχυροί μόνο ως Ένωση»

Η επίσκεψη της καγκελαρίου στο Παρίσι κατατείνει στην συγκεκριμενοποίηση των θεμάτων, στη σύνοψη του σημείου που βρίσκονται και στην δρομολόγηση της τελευταίας φάσης των προσπαθειών αυτό το Σαββατοκύριακο ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατόν τη Δευτέρα» ανέφερε γάλλος διπλωμάτης στο γαλλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο παραδεχόμενος ότι η Ευρώπη θα πρέπει να κάνει αγώνα δρόμου για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο. «Βερολίνο και Παρίσι θέλουν επίσης να πιέσουν την Τουρκία να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και να κάνουν σαφές ότι οι προσπάθειες των δύο χωρών γίνονται προς την κατεύθυνση όλες οι χώρες της ΕΕ να αποκτήσουν ευκαιρίες στο συμβούλιο κορυφής της Δευτέρας».

Η γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε όλα τα κράτη – μέλη να καταβάλουν κοινές προσπάθειες. «Δυνατοί είμαστε μόνο ως Ένωση» είπε στη σημερινή έκδοση της Allegeimene Zeitung και της Rhein Zeitung απαντώντας στην ερώτηση, εάν η ΕΕ θα καταρρεύσει λόγω του προσφυγικού. «Η μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων είναι μια ευρωπαϊκή απόφαση που ισχύει και οι 28 χώρες γνωρίζουν πολύ καλά πιο είναι το διακύβευμα» τόνισε, παραδεχόμενη ωστόσο ότι αυτή η διαδικασία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει. Επ΄αυτού επέκρινε την Ουγγαρία. «Η Πολωνία αναγνωρίζει τη δέσμευσή της ως προ το ποσοστό που της αναλογεί ανάμεσα στους 160.000 πρόσφυγες, όχι όμως η Ουγγαρία, κι αυτό είναι απογοητευτικό».

«Έχει ευθύνες η Ελλάδα»

Από την πλευρά του ο ολλανδός πρωθυπουργός και προεδρεύων της Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο Μαρκ Ρούτε, σε συνέντευξη προς την Süddeutsche Zeitung, περιέγραψε ως εξής το ελάχιστο που θα πρέπει να επιτευχθεί στο Συμβούλιο Κορυφής την ερχόμενη Δευτέρα για να θεωρηθεί επιτυχημένο: «Η Τουρκία θα πρέπει να δηλώσει διατεθειμένη να δεχθεί περισσότερους οικονομικούς μετανάστες και ελπίζω να επιτύχουμε συμφωνία για μετεγκατάσταση προσφύγων σε χώρες της ΕΕ απευθείας από την Τουρκία».

Σε σχέση με την Ελλάδα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσει τις ευθύνες της ως χώρα στο απώτερο άκρο του χώρου Σένγκεν και η ΕΕ να τη βοηθήσει συνολικά στην υποδοχή και ταυτοποίηση των προσφύγων. Στην ερώτηση εάν η βοήθεια θα μπορούσε να περιλαμβάνει ελάφρυνση του χρέους, ο Μαρκ Ρούτε τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συγχέεται το ένα με το άλλο. Ο ολλανδός πρωθυπουργός απάντησε και στην ερώτηση για το ενδεχόμενο να θέσει η Αθήνα βέτο. «Θα πρέπει να επιτύχουμε ώστε η Αθήνα να δεχθεί την κατάσταση και να αντιληφθεί ότι θα πάρει βοήθεια από κάθε άποψη: λογιστική, ανθρωπιστική, με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, την μετεγκατάσταση προσφύγων και τη συνεργασία με την Τουρκία».


Προθεσμία μέχρι τον Μάιο στην Ελλάδα

Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Die Welt ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος δίνει στην Ελλάδα προθεσμία μέχρι τον Μάιο για να ολοκληρώσει τις διαδικασίες ταυτοποίησης των προσφύγων. «Στις 12 Μαΐου θα κάνουμε απολογισμό και εάν δεν διαπιστώσουμε μέχρι τότε καμιά επιτυχία, θα προχωρήσουμε χωρίς κανένα δισταγμό στο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για παράταση των μεθοριακών ελέγχων» δήλωσε ο Έλληνας Επίτροπος.

Στην ερώτηση εάν σε αυτήν την περίπτωση απειλείται η χώρα με αποκλεισμό από τον χώρο Σένγκεν ο Δ. Αβραμόπουλος υπενθυμίζει ότι αυτό δεν γίνεται γιατί δεν υπάρχουν οι νομικές προϋποθέσεις. Και αναδεικνύει τη θετική εξέλιξη ότι το 80% των προσφύγων που εισέρχεται στην Ελλάδα ταυτοποιείται και ότι σύντομα και τα hot spot θα είναι έτοιμα. Στ ερώτηση έάν η Ελλάδα αποξενώνεται από την ΕΕ ο Επίτροπος αναφέρει ότι, άν και η ευρωκρίση έχει προκαλέσει αρνητικά αισθήματα, το 80% των Ελλήνων τάσσεται υπέρ της Ευρώπης και θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ.

 

Facebook Comments