Ο Καναδάς πούλησε το σύνολο των αποθεμάτων χρυσού που διέθετε
Ο Καναδάς πούλησε το σύνολο των αποθεμάτων χρυσού που διέθετε
Ο Καναδάς πούλησε το σύνολο των αποθεμάτων χρυσού που διέθετε
Ο Καναδάς πούλησε το σύνολο των αποθεμάτων του σε χρυσό, στο πλαίσιο μακρόπνοου σχεδίου για την απομάκρυνσή του από το πολύτιμο μέταλλο ως κρατικού περιουσιακού στοιχείου. Τα στοιχεία καταδεικνύουν πως στα τέλη Ιανουαρίου και, καθώς είχαν προηγηθεί μαζικές πωλήσεις, η χώρα διέθετε μόνον 21.929 ουγγιές χρυσού, που ισοδυναμούσαν με το 0,1% του συνόλου των διαθεσίμων της στο πολύτιμο μέταλλο, με τη μορφή χρυσών νομισμάτων κυρίως. Εκτοτε και αυτή η ποσότητα διατέθηκε στην αγορά, βάσει υπουργικής απόφασης.
«Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα σε χρυσό του Καναδά ανήκουν στην κυβέρνηση της χώρας και οι όποιες αποφάσεις γι’ αυτά λαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα του Καναδά. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Ντέιβιντ Μπαρνάμπι, χαρακτήρισε την πώληση χρυσού συνήθη πρακτική, η οποία δεν συνδέεται με συγκεκριμένες τιμές του πολυτίμου μετάλλου. Αλλωστε, όπως διευκρίνισε στον ειδησεογραφικό ιστότοπο www.cbc.ca, οι πωλήσεις διεξάγονται επί μακρόν και με συντεταγμένο τρόπο.
Toν Δεκέμβριο είχαν πουληθεί 41.106 ουγγιές χρυσών νομισμάτων και τον Ιανουάριο 32.860 ουγγιές με τις εναπομείνασες 21.929 ουγγιές να πωλούνται από τότε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Οικονομικών Ιαν Λι στο πανεπιστήμιο Κάρλτον στην Οττάβα, ο Καναδάς δεν έχει άλλο λόγο να διατηρήσει συναλλαγματικά διαθέσιμα σε χρυσό πέραν της προσκόλλησής του στην παράδοση. «Βάσει του παλαιού συστήματος, ο χρυσός στήριζε το εθνικό νόμισμα», τονίζει ο κ. Λι. «Το αμερικανικό δολάριο, λόγου χάριν, κάποτε συνδεόταν με τον χρυσό και η μία ουγγιά κόστιζε 35 δολάρια. Το 1971, όμως, ο Ρίτσαρντ Νίξον, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, διέρρηξε τη σχέση αυτή».
Ανέκαθεν η καναδική κυβέρνηση ενδιαφερόταν να διαφοροποιήσει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο, διαθέτοντας στην αγορά εμπορεύματα στη φυσική τους μορφή, όπως τα χρυσά νομίσματα, και να επενδύει σε χρηματοπιστωτικά περιουσιακά στοιχεία, τα οποία μπορούν να πωληθούν εύκολα και αφορούν μεγάλες δεξαμενές αγοραστών και πωλητών», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών του Καναδά, Ντέιβιντ Μπαρνάμπι.
Ο Καναδάς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου στην παραγωγή χρυσού, αλλά η κυβέρνησή του επί σειρά ετών δεν έκανε μεγάλες αγορές χρυσών νομισμάτων ή ράβδων και σταδιακά απηλλάγη από τα σχετικά περιουσιακά στοιχεία. Τέλος, αναφέρεται ότι τη δεκαετία του 1960 ο Καναδάς διατηρούσε άνω των 1.000 τόνων χρυσού και το 2003 είχε φθάσει να διαθέτει μόνο 3,4 τόνους του πολύτιμου μετάλλου.
Facebook Comments