Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Δευτέρα στις Βρυξέλλες έχοντας στα χέρια του μία κοινή γραμμή, σχολίασε ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Καμμένος, κατά την αποχώρηση του, μετά το πέρας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών με θέμα την αντιμετώπιση του προσφυγικού.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Καμμένος, την κοινή ανακοίνωση υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας συνυπογράφουν, εκτός από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η Νέα Δημοκρατία, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Το ανακοινωθέν δεν υπογράφουν ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων.

«Παρά τις αρκετές διαφωνίες, πρόκειται για μία συμφωνία επί των ελαχίστων, που εκπροσωπεί το σύνολο του ελληνικού λαού», εξήγησε ο Πάνος Καμμένος, διευκρινίζοντας πως το κοινό ανακοινωθέν ζητά την εφαρμογή:

-της συμφωνίας για επιχειριασικές πρωτοβουλίες του ΝΑΤΟ
-της συμφωνίας για επιστροφή στην Τουρκία όσων μεταναστών ξεκινούν από τα τουρκικά παράλια
-την εδραίωση μιας ευρωπαϊκής ακτοφυλακής

Κλείνοντας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε ότι ο ελληνικός λαός έχει υποστεί την μεγαλύτερη πίεση από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος υπογράμμισε:

«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε η συζήτηση να μην κινηθεί μόνο στο μεταναστευτικό αλλά και στην οικονομία και στη δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο ΠτΔ έθεσε το θέμα σε ψηφοφορία αλλά αρνήθηκαν όλα τα κόμματα μία τέτοια εξέλιξη. Μετά από αυτό δήλωσα πως θεωρούμε τη συζήτηση φιάσκο και η Ένωση Κεντρώων δεν θα υπογράψει το όποιο κοινό ανακοινωθέν. Θα συνεχίσω στη Βουλή και θα εξηγήσω τι έγινε εντός της συνάντησης. Σήμερα ο ελληνικός λαός δυστυχεί και εδώ σήμερα φάνηκε πως το πολιτικό σύστημα είναι κατώτερο των περιστάσεων».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξερχόμενος της συνάντησης τόνισε: «Η ΝΔ άσκησε δριμύτατη κριτική για τους χειρισμούς στην κυβέρνηση αναφορικά με το μεταναστευτικό. Έστω και με καθυστέρηση η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό. Συμφωνήθηκε ένα ελάχιστο πλαίσιο εθνικής στρατηγικής. Διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το κατά πόσο η κυβέρνηση είναι δυνατό να καταφέρει να υπερασπιστεί τα δίκαια της χώρας στην Ευρώπη».

Γεννηματά: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή – ανάγκη για κυβέρνηση εθνικής ενότητας

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή. Η διάθεση μας για συνεννόηση δεν σημαίνει και ανοχή στα λάθη της κυβέρνησης», σχολίασε εξερχόμενη από το προεδρικό μέγαρο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Η κα Γεννηματά υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας από διαρκή οικονομική ενίσχυση «όσο διαρκούν οι προσφυγικές ροές» και καταλόγισε ευθύνες στην κυβέρνηση ότι έχασε πολύτιμο χρόνο.

«Και η Ευρώπη έχει μεγάλη ευθύνη αλλά η χώρα μας δεν πρέπει να απομονωθεί», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Τέλος επανέλαβε την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία «ισχυρή» κυβέρνηση εθνικής ενότητας που να αντιμετωπίσει την κρίση.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του υπογράμμισε:

«Νομίζω ότι μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μία μίνιμουμ εθνική γραμμή. 3 οι άξονες της συζήτησης και των αποφάσεων. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, ασφάλεια για τους κατοίκους των νησιών και των συνόρων και επανοπροώθηση των υπολοίπων στις χώρες προέλευσης τους.

Αισθανόμαστε νικητές ως προς την ουσία του κοινού ανακοινωθέντος καθώς η χώρα αναλαμβάνει να δώσει ένα σήμα στον υπόλοιπο κόσμο πως δεν μπορεί να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες όλου του κόσμου. Κάλεσα τον κύριο Τσίπρα να μην προκαλεί υπεραμυνόμενος της πολιτικής του 2015, εάν εξακολουθεί να θέλει εθνική συνεννόηση. Οι χώρες που δεν συμμορφώνονται με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις θα έχουν κυρώσεις . Ο Τσίπρας δεν έχει έγκριση από τους αρχηγούς για βέτο, αλλά αυτό είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο βρίσκεται πάντοτε στο τραπέζι. Δεν συνδέεται το πρόγραμμα με το μεταναστευτικό». 

Facebook Comments