Αλλαγή ρόλων μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας
Το θέμα που κυριαρχεί και σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο είναι το προσφυγικό
Το θέμα που κυριαρχεί και σήμερα στον γερμανόφωνο τύπο είναι το προσφυγικό
«Αλλαγή ρόλων» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται κυρίως στις σχέσεις Γερμανίας και Ελλάδας με αφορμή το ευρώ και το προσφυγικό. «Στην περίπτωση της Αθήνας από το καλοκαίρι άλλαξαν κάποιοι ρόλοι. Τον Ιούλιο ήταν κυρίως η Ελλάδα που εξαρτιόταν από τη Γερμανία. Τώρα τον χειμώνα, η κυβέρνηση στο Βερολίνο υπολογίζει ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού (μαζί με την Τουρκία) την Ελλάδα. Η Αθήνα φαίνεται να είναι ο πιο στενός εταίρος της Άγκελα Μέρκελ. Και έτσι δεν ξαφνιάζει το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιδεικνύει μια νέα μετριοπάθεια απέναντι στην Ελλάδα. Ξαφνικά δεν γίνεται πια λόγος για Grexit. Αντίθετα, το Βερολίνο θέλει να κάνει ένα βήμα προς την Αθήνα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν».
«Ο Τουσκ δίνει τον τόνο»
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην Αθήνα γράφει: «Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ δίνει τον τόνο, προειδοποιώντας τους οικονομικούς μετανάστες για το ταξίδι τους στην Ευρώπη. Αυτό θα έπρεπε να κάνουν και οι αρμόδιοι Γερμανοί πολιτικοί συχνότερα. Μόνο έτσι θα εξαφανιστούν οι φαντασιώσεις για την Γερμανία, που κυρίως οι διακινητές διέδωσαν».
Στο ταξίδι του Ντόναλντ Τουσκ αναφέρεται και η αυστριακή εφημερίδα Der Standard: «Το ταξίδι του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από την Βιέννη, τα Βαλκάνια και την Αθήνα μέχρι την Άγκυρα έδωσε τα πρώτα δείγματα για το τι αναμένεται να συμβεί: τα εμπόδια στον βαλκανικό δρόμο θα πρέπει να αρθούν, το Αιγαίο θα είναι το εμπόδιο. Οι οικονομικοί μετανάστες θα στέλνονται πίσω στην Τουρκία. Οι πρόσφυγες με χρήματα της ΕΕ θα παραμένουν στην Ελλάδα και μετά σιγά-σιγά θα πηγαίνουν σε άλλα κράτη της ΕΕ. Οι χώρες που δεν θέλουν, θα συνεισφέρουν οικονομικά σε ένα ταμείο.Το μειονέκτημα ενός τέτοιου πακέτου για την μείωση του μεταναστευτικού ρεύματος είναι ότι αυτό δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια πραγματική ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό».
Η αλλαγή πλεύσης της Κύπρου στα οικονομικά
Η ηλεκτρονική σελίδα του Spiegel αφιερώνει ένα μακροσκελές άρθρο στην ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής στην Κύπρο και σημειώνει: «Η Ελλάδα συνεχίζει να εξαρτάται από τις παροχές των ευρωπαίων εταίρων, η Κύπρος όμως μπορεί τώρα μετά από τρία χρόνια μπορεί να εγκαταλείψει το πρόγραμμα προσαρμογής. Πώς τα κατάφερε η χώρα;».
Συνοψίζοντας του λόγους, το άρθρο εξηγεί γιατί συνέβη αυτό: «Η Κύπρος μπορεί να εγκαταλείψει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μετά από τρία χρόνια. Η χώρα κατάφερε να ανακάμψει πολύ γρηγορότερα από ό,τι η Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και στην μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση αλλά και στο γεγονός ότι οι δανειστές έμαθαν από τα λάθη τους στην Ελλάδα και δεν έθεσαν τόσο σκληρούς όρους».
Facebook Comments