Οι δανειστές της Ελλάδας, οι οποίοι είναι σε διαμάχη για το μέγεθος των μεταρρυθμίσεων που η Αθήνα πρέπει να υιοθετήσει για να ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση, θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους στο Eurogroup, εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι το πρόγραμμα διάσωσης οδεύει σε κρίση, σημειώνουν οι FT.

Οπως επισημαίνεται τις τελευταίες εβδομάδες η διαμάχη έγινε έντονη, με αξιωματούχους του ΔΝΤ και της Κομισιόν να ανταλλάσουν κατηγορίες στην διάρκεια της συνάντησης των υπουργών στις Βρυξέλλες. Ποιο πρόσφατα εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Ελλάδας εμπλέχτηκαν σε μια καυτή συζήτηση στη συνάντηση του EwG.

Ο Πολ Τομσεν, ο Μπενουά Κερέ και ο Μάριο Μπούτι μετείχαν σε ένα δείπνο το βράδυ της Τετάρτης στο οποίο επετεύχθη μια συμφωνία να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους μέχρι τη σημερινή συνάντηση του Eurogroup.

Αλλά αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι οι δυο πλευρές παραμένουν σε απόσταση και η μόνη λύση ίσως είναι να στείλουν τους επικεφαλής των διαπραγματευτών πίσω στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα με μια συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων, ακόμα και αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο εάν η λίστα θα είναι αρκετή για να πιαστεί ο στόχος του 3,5%.

Αξιωματούχοι είπαν ότι οι δυο πλευρές δεν μπορούν καν να συμφωνήσουν για το πόσα πρέπει να γίνουν, με την ΕΕ να πιστεύει ότι η Αθήνα θα πετύχει ένα μικρό πλεόνασμα ακόμα και χωρίς νέα μέτρα και το ΔΝΤ να προβλέπει έλλειμμα 1% του ΑΕΠ και να επιμένει σε μία σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Το ΔΝΤ δέχτηκε ισχυρή πίεση να «χαλαρώσει» τη στάση του, μεταξύ άλλων και από τις ΗΠΑ και την Μεγάλη Βρετανία.

Η Ελλάδα, όμως, δεν χρειάζεται κεφάλαια μέχρι τον Ιούλιο, όταν λήγουν πληρωμές χρέους 3,5 δισ. ευρώ και το ΔΝΤ έδειξε ότι δεν βιάζεται να κλείσει τη συμφωνία, οδηγώντας ορισμένους αξιωματούχους να πιστέψουν ότι ο Τόμσεν επιθυμεί να τερματίσει τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

«Το Βερολίνο είναι εγκλωβισμένο», δήλωσε ένα υψηλόβαθμος ευρωπαίος αξιωματούχους. «Θα ήθελαν να είναι λίγο ποιο ευέλικτοι, αλλά η συμφωνία διάσωσης έχει αρκετά ξεκάθαρους στόχους που έχουν υιοθετηθεί από τη Bundestag. Και δεν τολμούν να τους επανεξετάσουν».

Ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης είπε ότι ακόμα και ο Σόιμπλε πιστεύει ότι το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα για να λύσει την προσφυγική κρίση και συνεπώς είναι αντίθετος στο να επαναληφθεί το περσινό δράμα. Η Μέρκελ όμως διστάζει να μειώσει τους στόχους του προϋπολογισμού ή να εγκρίνει μια βαθιά ελάφρυνση χρέους. Οπως τόνισε ο γερμανός αξιωματούχος, αν το ΔΝΤ παραμείνει άκαμπτο «τότε έχουμε πρόβλημα».

Facebook Comments