Οι ξαφνικές νέες απαιτήσεις από την Τουρκία άλλαξαν τη… χορογραφία της συνόδου κορυφής. Και υπεύθυνη για αυτό είναι η Αγκελα Μέρκελ. Ενώ ο κυρίαρχος του παιχνιδιού πλέον είναι ξεκάθαρα o Νταβούτογλου.

Η απαίτηση της Τουρκίας για παραπάνω χρήματα εκτός των 3 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής τον Νοέμβριο, προκειμένου εκείνη να ελέγξει τα σύνορά της και να συγκρατήσει τα κύματα των προσφύγων που περνούν από την τουρκική επικράτεια στο ευρωπαϊκό έδαφος, δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν.

Όποιος είχε διαβάσει προσεκτικά την απόφαση της Συνόδου θα είχε δει ότι το τουρκικό αίτημα για περισσότερα χρήματα ήταν στο τραπέζι από την πρώτη μέρα, αφού στο κοινό σχέδιο δράσης αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι τα € 3 δισ. ορίζονται ως «αρχικό ποσό» (initial aid ). 

O Nταβούτογλου άλλωστε το είχε δηλώσει ήδη από τον Οκτώβριο όπου είχε πρωτο-τεθεί στο τραπέζι αυτό το ποσό: «Μιλάμε για ένα ποσό € 3 δισ. σε πρώτη φάση, αλλά δεν θα αποτελέσει το τελικό ποσό γιατί οι απαιτήσεις μπορεί να ανέβουν, και η αξιολόγηση σχετικά με τα χρήματα που χρειάζονται θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση».

Αλλά ούτε και η απαίτηση της Τουρκίας για την επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας στην Ε.Ε πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Η Τουρκία ζήτησε τον Νοέμβριο, ως αντάλλαγμα, την επανέναρξη των συζητήσεων για να γίνει το νέο μέλος της Ε.Ε καθώς και τη διοργάνωση δυο συνόδων ΕΕ – Τουρκίας το χρόνο, και την κέρδισε, αφού όπως είχε δηλώσει και ο Ντόναλντ Τουκ στην κοινή συνέντευξη τύπου τότε με τον Νταβούτογλου: «Η διαδικασία εισδοχής της Τουρκίας πρέπει να επανεργοποιηθεί» τόνισε επιβεβαιώνοντας ότι το Κεφάλαιο 17 των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα ανοίξει.

Ως προς το θέμα της βίζας, ούτε και αυτό πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Ο Γιούνκερ είχε ανακοινώσει επίσης τον Νοέμβριο μετά τη Σύνοδο, ότι θα προωθηθεί η διαδικασία μελέτης του θέματος και ότι μια πρώτη έκθεση της Κομισιόν θα παρουσιαστεί την άνοιξη του 2016 για να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2016. 

Αυτό που ίσως όμως εκπλήσσει πολλούς, ακόμα και αξιωματούχους της Ε.Ε, είναι πως τελικά η Αγκελα Μέρκελ μάλλον δεν έχει ούτε την ικανότητα, ούτε το ένστικτο της διπλωματίας, όπως σημειώνει και ο δημοσιογράφος του POLITICO, Matt Karnitschnig.

Το μαραθώνιο δείπνο της γερμανίδας καγκελαρίου με τον Τούρκο πρωθυπουργό την Κυριακή το βράδυ, έχει αρχίσει να μοιάζει με ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος. 

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τουσκ ταξίδεψε στην Τουρκία για να θέσει τις βάσεις για τη σημερινή σύνοδο κορυφής. Έφυγε αισιόδοξος ότι το μόνο που απομένει είναι να υπογραφεί η συμφωνία, του να επαναπροωθηθούν δηλαδή οι πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία.

Ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα λοιπόν ότι αν και με την τουρκική κυβέρνηση δεν συμφωνήθηκαν συγκεκριμένοι αριθμοί για την επίτευξη της μείωσης των ροών, ο τελικός στόχος είναι να εξαλειφθεί το φαινόμενο και εναπόκειται στην Τουρκία να αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθούν οι ροές.

Ο Νταβούτογλου τόνισε από την πλευρά του ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Ωστόσο, το κυριακ’ατικο δείπνο Μέρκελ-Νταβούτογλου όπως εξελίσσονται τα πράγματα, προσέφερε έδαφος στον Τούρκο πρωθυπουργό να ανεβάσει το τίμημα και να ζητήσει «εδώ και τώρα» περισσότερα, όχι αργότερα. Κατά το δείπνο λοιπόν, ο Νταβούτογλου βρήκε την ευκαιρία και έκανε ένα γενναίο refresh σε όλες τις τουρκικές απαιτήσεις για… τα πάντα, από τα χρήματα της ενίσχυσης που η ΕΕ θα πρέπει να προσφέρει για τους πρόσφυγες, ως την διευκόλυνση της βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να ταξιδέψουν στην ΕΕ, άμεσα και όχι το φθινόπωρο όπως προβλεπόταν.

Η τουρκική wishlist έφερε τα πάνω-κάτω στη Σύνοδο και έκανε την Τουρκία να μοιάζει η ισχυρότερη στο τραπέζι των… 28+1 μετατρέποντας την Σύνοδο σε ένα ακόμη θρίλερ. 

Προφανώς και η Τουρκία γνωρίζει από το καλοκαίρι ότι έχει το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες στο χέρι με το προσφυγικό, και άδραξε την ευκαιρία χωρίς να χάσει χρόνο. Οι δηλώσεις του αναπληρωτή πρεσβευτή της Τουρκίας στη Βρετανία, Τσεμ Ισίκ, είναι χαρακτηριστικές του παιχνιδιού που παίζει η χώρα και του οποίου είναι ο απόλυτος κυρίαρχος: «Η Τουρκία δεν εκβιάζει την Ευρώπη αλλά είναι απογοητευτικό να βλέπουμε ότι η Ευρώπη θυμήθηκε την Τουρκία μόλις το περασμένο καλοκαίρι με την προσφυγική κρίση» σημείωσε προσθέτοντας ότι αν η Τουρκία μπει στην ΕΕ, θα λυθεί η προσφυγική κρίση.

Αυτό προς γνώση και συμμόρφωση του τι θα επακολουθήσει στα της Ε.Ε μόλις η Τουρκία γίνει και επίσημα μέλος της…

Facebook Comments