Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μπροστά τους μόλις 10 ημέρες προκειμένου να γεφυρώσουν τις διαφωνίες τους και να καταλήξουν σε μια προχωρημένη συμφωνία με την Τουρκία αναφορικά με την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα.

Χθες παρά τη μαραθώνιες διαβουλεύσεις που τερματίστηκαν στη διάρκεια της νύχτας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν μεταξύ τους ως προς το περιεχόμενο της προσφοράς του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, ειδικότερα στο σημείο που αφορούσε τις μετεγκαταστάσεις Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία.

Η νέα προσφορά της Άγκυρας τροποποιούσε την συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου, κυρίως στο θέμα της επανεισδοχής. Πιο συγκεκριμένα ο Αχμέτ Νταβούτογλου πρότεινε στους ευρωπαίους εταίρους να δέχεται η Τουρκία πίσω όλα τα πρόσωπα που από το έδαφός της μπαίνουν στην ελληνική επικράτεια. Αυτό θα γίνει άμεσα. Το νέο στοιχείο είναι ότι η Άγκυρα αποδέχθηκε να δέχεται πίσω όχι μόνο τους παράνομους μετανάστες αλλά και τους πρόσφυγες.

Πιέζει ο χρόνος μέχρι την επόμενη Σύνοδο

Η Τουρκία ωστόσο ζητά επιπλέον ανταλλάγματα για τη διευρυμένη προσφορά της. Καταρχήν ζητάει για κάθε Σύρο πρόσφυγα που μπαίνει παράνομα στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι, μετά την επανεισδοχή του στην Τουρκία, να παίρνουν στα κράτη μέλη έναν κανονικό Σύρο πρόσφυγα, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε καταυλισμούς στην τουρκική επικράτεια. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει αποτρεπτική για τους Σύρους οποιαδήποτε προσπάθεια να περάσουν μέσω διακινητών σε ελληνικό έδαφος.

Η Τουρκία ζητά επίσης την επίσπευση της κατάργησης της βίζας για τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στην ΕΕ από τον προσεχή Ιούνιο, αντί για το φθινόπωρο, όπως προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Ζητάει ακόμη επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το άνοιγμα νέων κεφαλαίων, καθώς και άλλα 3 δισ. ευρώ χρηματοδότηση μέχρι το 2018 για την κάλυψη των αναγκών των 2,7 εκατομμυρίων προσφύγων που βρίσκονται στο έδαφός τους. Από τα παραπάνω τουρκικά αιτήματα το πλέον επίμαχο είναι η μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία προς την ΕΕ, την οποία απορρίπτουν πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Σε κάθε περίπτωση οι Ευρωπαίοι καλούνται να βρουν λύση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση και με δεδομένο ότι ο διάδρομος των Δυτικών Βαλκανίων είναι στην ουσία κλειστός, η Ελλάδα θα βρεθεί σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, αφού χωρίς τη συνεργασία της Άγκυρας θα συνεχιστεί η είσοδος προσφύγων και οικονομικών μεταναστών στα ελληνικά νησιά.

Facebook Comments