Ενεργότερο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ζητά ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και CEO του ομώνυμου ομίλου, σε συνέντευξή του στο Euractiv.

Επισημαίνει τις μεγάλες καθυστερήσεις στην πραγματική ενσωμάτωση στην Ε.Ε και στο ρυθμιστικό της περιβάλλον, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, τονίζει τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πραγματικότητα αυτή στην πραγματική οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής, ιδίως όταν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια που επικρατούν στην Ελλάδα, συνοδεύονται και μια πολύ υψηλή, έως εξωπραγματική για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, φορολόγηση του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ειδικότερα ο επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος αναφερόμενος στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων εκτίμησε ότι δυστυχώς αυτή τη στιγμή προηγείται η δημοσιονομική προσαρμογή  καθώς εκεί δίνεται η μεγαλύτερη έμφαση από το ΔΝΤ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων υπάρχει σημαντικός ρόλος για την Κομισιόν να πιέσει για περισσότερες αλλαγές από εκείνες που συμφωνήθηκαν το καλοκαίρι στη συμφωνία με τους δανειστές. Μάλιστα όπως είπε στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τη διοίκηση και το σύστημα καθώς κανείς δε θέλει να αλλάξει αυτό που αποτελεί τον κανόνα για δεκαετίες στην Ελλάδα. 

Σε ότι αφορά στα ενεργειακά ζητήματα της χώρας, ο Πρόεδρος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ανέφερε: Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ) υπήρξε ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και η κύρια πηγή στήριξης της ελληνικής οικονομίας και των νοικοκυριών για 60 χρόνια. Έχω μεγάλο σεβασμό για τη ΔΕΗ, πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Ήταν πάντα μια αποτελεσματική επιχείρηση, αλλά αυτή η απόδοσή της δυστυχώς έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι κρίμα». Όπως επισήμανε, η μονοπωλιακή κατάσταση που διαμορφώθηκε στα χρόνια ήταν συμβατή τις δεκαετίες του 50 και του 60, όμως όχι πια, καθώς δεν είναι συμβατή ούτε με τους κανόνες της ΕΕ ούτε με τους κανόνες της αγοράς.

Εκτίμησε ότι αργά αλλά σταθερά η ΔΕΗ θα μειώσει το μερίδιό της στην αγορά, σε αντίθεση με τους ιδιώτες επενδυτές που νομοτελειακά θα έλθουν δυναμικά στο προσκήνιο. Το στοίχημα θα είναι η ισορροπία στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας: «Αργά αλλά επίπονα θα φτάσουμε εκεί», σχολίασε ο κ. Μυτιληναίος. Δεν παρέλειψε ωστόσο να τονίσει πως απαιτείται μια ανταγωνιστική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τις επιχειρήσεις, καθώς οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις καταναλώνουν ένα τεράστιο μερίδιο της ηλεκτρικής ενέργειας, κατά μέσο όρο 5%-6% του συνόλου των ελληνικών απαιτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας.

Στάθηκε μάλιστα ιδιαίτερα στο ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα, λέγοντας πως η Ευρώπη έχει αλλάξει στάση έναντι της βιομηχανίας, έχοντας θέσει ως στόχο το 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ να καλύπτεται από τη βιομηχανία. Σημείωσε ωστόσο ότι η Ελλάδα απέχει πολύ από το στόχο και αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες και η τιμή της ενέργειας είναι μόνο ένας απ αυτούς.

Όπως τόνισε ο κ. Μυτιληναίος, «ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το φυσικό αέριο που καταναλώνεται από τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι σχεδόν 40%» κι αναρωτήθηκε πώς μπορεί η ελληνική βιομηχανία να είναι ανταγωνιστική στο παγκόσμιο περιβάλλον με αυτούς τους όρους, ενώ σε άλλες χώρες της ΕΕ ο φόρος είναι 8% ή 10% ή 12%. Είναι αναγκαίες λοιπόν οι μεταρρυθμίσεις και γι αυτό είναι αναγκαίες οι διαρθρωτικές αλλαγές στον ενεργειακό τομέα, κάτι που οριζόταν ρητά και στις τρεις δανειακές συμβάσεις που υπέγραψε η χώρα. «Στο τρίτο μνημόνιο ειδικά υπήρχαν πολλές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας. Είναι στο χέρι της Επιτροπής να τις εφαρμόσει, όχι τόσο της τρόικας – διότι η Επιτροπή είναι η κινητήρια δύναμη για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Η Επιτροπή πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Η ηλεκτρική ενέργεια δεν ήταν όμως το μόνο θέμα για το οποίο τοποθετήθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ο οποίος μίλησε και για το ρόλο του ΔΝΤ στη χώρα μας. Σημείωσε ότι το ΔΝΤ είναι προσανατολισμένο κυρίως σε δημοσιονομικά μέτρα, ενώ η αναγκαιότητα για τη χώρα μας είναι για μεταρρυθμίσεις, κάτι που είναι απαραίτητο να δει η Επιτροπή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έπρεπε να πιέσει για περισσότερες μεταρρυθμίσεις, καθώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην πραγματική ενσωμάτωση με το ισχύον ρυθμιστικό περιβάλλον.

Τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Μυτιληναίου στο Euractiv είναι τα εξής:

Για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: Τονίζει με έμφαση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να διαδραματίσει ενεργότερο ρόλο και να πιέσει για πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αντίθετα με την επικέντρωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη δημοσιονομική πειθαρχία: «Δημοσιονομικά έναντι των μεταρρυθμίσεων, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η δημοσιονομική προσαρμογή έρχεται πρώτη. Αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από την ελληνική διοίκηση και το σύστημα, διότι κανένας δε θέλει να αλλάξει μια κατάσταση που ισχύει εδώ και δεκαετίες. Οπότε νομίζω η Επιτροπή έχει ρόλο να πιέσει για πολλές περισσότερες μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι”.

Για το ΔΝΤ: Τo ΔΝΤ έχει εξαιρετική τεχνογνωσία για καταστάσεις όπως η ελληνική. Το γεγονός αυτό όμως δεν τους εμπόδισε από το να κάνουν λάθη στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και οι ίδιοι παραδέχτηκαν. Ωστόσο τα πράγματα τώρα έχουν πάρει μια κατεύθυνση, οπότε είναι πολύ πιο σημαντικό για την Επιτροπή να παρέμβει, καθώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει στην πραγματική ενσωμάτωση της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ρυθμιστικό της περιβάλλον.

Για τις ενεργειακές μεταρρυθμίσεις: “Στο τρίτο μνημόνιο το οποίο υπεγράφη το καλοκαίρι του 2015, περιλαμβάνονται πολλές μεταρρυθμίσεις για τον ενεργειακό τομέα. Εναπόκειται στην Επιτροπή να παρακολουθεί την υλοποίησή τους και όχι η Τρόικα, επειδή η Επιτροπή είναι η κινητήριος δύναμη για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα ως ενεργειακός κόμβος: Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό hub “Το ενδεχόμενο να γίνει η Ελλάδα κόμβος είναι όντως πολύ θετικό. Για να φτάσουμε την κατάσταση στο σημείο όπου η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας πραγματικός κόμβος, με ουσία, πρέπει να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις που ήδη είναι σε διαδικασία να συμβούν”

Ενεργειακή αγορά, μονοπώλια: “Η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού είναι ο κρατικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για σχεδόν 60 χρόνια. Και έχει υπάρξει η κύρια πηγή ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας και των νοικοκυριών για 60 χρόνια. Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τη ΔΕΗ ΔΕΗ -2,16%. Ήταν πάντα μια αποτελεσματική επιχείρηση. Ωστόσο αυτή η αποτελεσματικότητα δυστυχώς έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι κρίμα. Ένα μονοπωλιακό καθεστώς σαν αυτό που διαμορφώθηκε με το πέρασμα των χρόνων λειτουργούσε τη δεκαετία του 50, του 60 αλλά δεν λειτουργεί πλέον.

Δεν είναι σύμφωνο με τους κανονισμούς της ΕΕ και των κανονισμών της αγοράς. Συνεπώς, αργά αλλά σταθερά, η ΔEH θα μειώσει το μερίδιο αγοράς και οι ιδιώτες προμηθευτές θα αυξήσουν το μερίδιο τους με αποτέλεσμα καλύτερη ισορροπία και ισοζύγιο στην αγορά, γεγονός το οποίος θα βοηθήσει και τις εταιρείες και τα νοικοκυριά. H ΔEH θα δει το μερίδιο αγοράς της να μειώνεται προς όφελος του καταναλωτή φυσικά. Αυτός είναι ο τελικός στόχος”.

Κόστος ηλεκτρικής ενέργειας: Δυστυχώς, η κατάρρευση των τιμών των καυσίμων, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του λιθάνθρακα και ούτω καθεξής, δεν επηρέασε δραματικά τις τιμές του ηλεκτρισμού στην Ελλάδα. Τον τελευταίο μήνα, όμως, οι ιδιώτες προμηθευτές προσέφεραν χαμηλότερες τιμές, αρκετά χαμηλότερες από αυτές της ΔEH. Τους προσεχείς μήνες ο ανταγωνισμός θα αρχίσει σιγά-σιγά να αποφέρει κάποια οφέλη στον καταναλωτή.

Ανταγωνιστικότητα-φορολόγηση της ενέργειας: Στην Ελλάδα η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 9% του ΑΕΠ όταν ο Ευρωπαϊκός στόχος είναι το 20%. Αυτή τη στιγμή ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για φυσικό αέριο που καταναλώνεται από βιομηχανίες στην Ελλάδα είναι σχεδόν 40% της τελικής του τιμής. Η φορολόγηση είναι πιο σημαντική, από το θέμα της τιμής του αερίου και αυτό επειδή το ελληνικό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη φορολογία, παρά στις μεταρρυθμίσεις. «Αλλά αν φορολογείς μια βιομηχανία σαν τη δική μας ή άλλες που ανταγωνίζονται σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον, αν θέσεις φόρο της τάξης του 40% στο αέριο την ώρα που σε άλλες χώρες της ΕΕ ή αλλού είναι 5%, 8% ή 10% ή 12%, πως μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις να ανταγωνιστούν;»

Για την πολιτική κατάσταση: «Μια κυβέρνηση είτε είναι αριστερή είτε δεξιά, πρέπει να συμβαδίζει με τους ευρωπαϊκούς κανόνες». «Μετά από μια περίοδο αναταραχής στην Ελλάδα το 2015, νομίζω η κυβέρνηση τώρα το αντιλαμβάνεται αυτό πολύ καλά και με πολλούς τρόπους προσπαθεί να φέρουν τα πράγματα εις πέρας στη σωστή κατεύθυνση. Δεν είναι θέμα δεξιάς ή αριστεράς. Αυτή είναι ρεαλιστική πολιτική».

Μετανάστευση επιστημόνων: «Η μετανάστευση επιστημόνων σκοτώνει την οικονομία. Μπορώ να πω ότι όταν ως όμιλος αναζητούμε ικανούς επιστήμονες, αδυνατούμε να τους βρούμε, και αυτό σε μια χώρα με ανεργία στα επίπεδα του 25%. Η κατάσταση αυτή, εκτός από αρνητικό φαινόμενο, είναι κοινωνικά απαράδεκτη. Χωρίζει οικογένειες, ωθεί τους νέους στη μετανάστευση. Εμείς, ως επιχείρηση, κάνουμε ότι μπορούμε για να ενισχύσουμε σχήματα που συμβάλλουν στην παραμονή των νέων επιστημόνων στη χώρα. Ωστόσο το πρόβλημα είναι πρωτίστως του πολιτικού συστήματος, παρά των επιχειρήσεων».

Facebook Comments