Η κυβέρνηση παραμένει πιστή στην γραμμή της. Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις, ούτε αυτό που θέλει η ίδια να νομίζουμε. Στο μόνο που παραμένει πιστή η κυβέρνηση είναι στο να διαφημίζει ότι κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και στο να διαρρέει ότι καταθέτει προτάσεις στους δανειστές με βάση τις κόκκινες γραμμές της, οι οποίες στα χαρτιά δεν ισχύουν με τίποτα, αφού έχει υπογράψει αυτό ακριβώς που ζητούν τώρα οι… «κακοί» θεσμοί, στο μνημόνιο του Αυγούστου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει δεσμευθεί να ακολουθήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται ώστε να διασφαλιστεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. 

Σε ό,τι αφορά στο δημοσιονομικό κενό έως το 2018, αν και οι δανειστές δεν έχουν καταλήξει στην τελική εκτίμηση του μεγέθους του, έχουν συμφωνήσει η Αθήνα να προχωρήσει σε παρεμβάσεις ύψους 3% του ΑΕΠ, περίπου 5,5 δισ. ευρώ.  

Το 1% του ΑΕΠ ( περίπου 1,8 δισ. ευρώ) θα προέλθει από το ασφαλιστικό και έως τώρα έχει καλυφθεί το… μισό της διαδρομής. Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν θα υπάρξει καμία μείωση στις κύριες συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος έθεσε ως… νέα κόκκινη γραμμή, την προστασία των εισοδημάτων από συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) έως 1.300 ευρώ, και έκανε λόγο για πιθανές περικοπές σε επικουρικές. Δηλαδή… θα μειωθούν οι συντάξεις. 

Άλλο 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δισ. ευρώ) θα προέλθει από μέτρα που έχουν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί, όπως οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες. 

Και το άλλο 1% του ΑΕΠ θα προέλθει από τις αλλαγές στη φορολογία, περίπου 1,9 δισ. ευρώ συνολικά. Από την εισφορά αλληλεγγύης θα προέλθουν 900 εκατ. ευρώ . Από τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια 150 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρά και η αύξηση των συντελεστών (από το 11% στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και από το 33% στο 35% για τα υψηλότερα εισοδήματα).

Θα πρέπει να βρεθούν όμως άλλα 900 εκατ. ευρώ από το φορολογικό. Πώς;  Από την πρόταση της τρόικας (μείωση αφορολόγητου ορίου και επιβάρυνση κυρίως των εισοδημάτων μεταξύ 22.000 και 25.000 ευρώ), η οποία ουσιαστικά δεν είναι… πρόταση της τρόικας, αλλά δέσμευση με βάση το μνημόνιο της 14ης Αυγούστου. 

Ενώ λοιπόν οι δανειστές ζητούν μείωση του αφορολόγητου, η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι καταθέτει «αντιπρόταση», η οποία δεν περιλαμβάνει τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, αλλά εντάσσει στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων τους αγρότες, διευρύνοντας τη φορολογική βάση και ρίχνοντας το βάρος στα εισοδήματα άνω των 25-30.000 ευρώ και άνω.

Η αλήθεια είναι όμως ότι στο μνημόνιο του Αυγούστου, η κυβέρνηση υπέγραψε ότι θα προχωρήσει σε μείωση του αφορολόγητου. Συγκεκριμένα, δεσμεύτηκε να «απλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος», δηλαδή να αλλάξει την νομοθεσία για την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ στην κλίμακα φορολόγησης των μισθών και των συντάξεων.

Όπως καταλαβαίνουμε δεν υπήρχε κανένας αιφνιδιασμός, κανένα σοκ από τους δανειστές όπως πολύ… βολικά διέρρευσε η κυβέρνηση.

Και όσο για την μάχη που υποτίθεται ότι δίνει είναι απλά για να μπορέσει να «πουλήσει» πιο εύκολα στον λαό το πώς και γιατί τελικά συμφώνησε να προχωρήστε στο επαχθές αυτό μέτρο:  Nα αναγκαστούν να πληρώσουν φόρο αυτοί που λαμβάνουν ακόμα και τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ και οι συνταξιούχοι των 660 έως 800 ευρώ, καθώς και να πληρώσουν περισσότερα όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 9.545 ευρώ. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες αναφέρουν ότι το νέο αφορολόγητο θα τεθεί στα 8.000 ευρώ.

Μάλιστα, όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες κυβερνητικό στέλεχος, «εμείς κοιτάμε να μην μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά εάν μειωθεί κατά 100- 200 ευρώ θα είναι επιτυχία». 

Επιτυχία το να τεθεί το αφορολόγητο στα 8.600 με 9.000 ευρώ! Αυτό «εύχεται» η ελληνική κυβέρνηση και δεν ντρέπεται να το δηλώνει στους ήδη γονατισμένους φορολογούμενους, με τα 4 εκατ. εξ αυτών – σχεδόν οι μισοί Έλληνες – να έχουν φορτωθεί με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο που αγγίζουν συνολικά τα 87 δισ. ευρώ, ενώ ένας στους πέντε έχει υποστεί κατάσχεση σε τραπεζικό του λογαριασμό, μισθό, σύνταξη ή ενοίκιο.

Facebook Comments