Κι ενώ χαλάρωναν τα σκοινιά, κι ενώ κυλούσε η ιστορία κι επικρατούσε η παρωχημένη λογική/τακτική έγινε ένα – κατά κοινή ομολογία – σημαντικό ολίσθημα. Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απεκάλεσε σε τηλεοπτική εκπομπή την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Μία παραδρομή της γλώσσας η οποία προκαλεί κυβερνητικούς τριγμούς, «τρέφει» την αλυτρωτική πολιτική της γείτονος χώρας αλλά και αναδεικνύει το πόσο βαθιά υποκριτική είναι τόσο η πολιτική σκηνή όσο και η ίδια η κοινωνία.

Σε μία χρήσιμη, ως επί το πλείστον ειλικρινή, με τρωτά σημεία συνέντευξή του παραδέχθηκε ότι καθυστέρησαν συνολικά και συγκεκριμένα ως προς την κατασκευή των κέντρων φιλοξενίας, υποτίμησαν το πρόβλημα όπως και η Ευρώπη. Δήλωσε ότι η Ελλάδα δε φέρει μερίδιο ευθύνης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η Γερμανία «έγνεψε» στους πρόσφυγες για να έρθουν και σε ερώτηση για το πως μία κυβέρνηση της αριστεράς διαχωρίζει τους πρόσφυγες από τους παράτυπους μετανάστες, για τους οποίους βρίσκει δύσκολη την επιστροφή, απήντησε πως ένα κράτος δεν μπορεί να λειτουργεί θεσμικά με βάση την ιδεολογία. Χθες, ήταν η δεύτερη φορά που μέλος της κυβέρνησης ανέφερε τη λύση του πολέμου ως μοναδική εναλλακτική με την Τουρκία και την ΠΓΔΜ. Τα παραπάνω σίγουρα επιδέχονται κριτικής, ωστόσο, η χαρακτηριστική και μετριοπαθής του φράση «Ένα έργο έχω και προσπαθώ να το κάνω» καθίσταται εκτιμητέα και η παραδοχή του «Η κρίση θολώνει καμιά φορά τα πράγματα». Άραγε, με τι κόστος όμως;

Ο Γιάννης Μουζάλας ανέλαβε τη δυσκολότερη θέση στην κρισιμότερη στιγμή. Η προκάτοχός του είχε προκαλέσει το απόλυτο χάος κι εκείνος κλήθηκε να το σχηματίσει. Οι διαβόητες κι αμίμητες δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου όπως ότι οι μετανάστες λιάζονται, εξαφανίζονται, κτλ αποτελούν ενδεικτικές του έργου που (δε) διατέλεσε. Ο συγκεκριμένος υπουργός μοιάζει να παλεύει να διαχειριστεί όχι μόνο το χάος της προκατόχου του αλλά και ολόκληρου του δυτικού κόσμου, το μόνο βέβαιο είναι ότι προσπαθεί, κι ας μην είναι τέλειος.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος κάλεσε τον Γιάννη Μουζάλα να παραιτηθεί. Ένας φαφλατάς, υπερφίαλος πολιτικάντης πρώην ορκισμένος εχθρός του μνημονίου το οποίο ψήφισε για μια καρέκλα κάνοντας απανωτές κωλοτούμπες για να τη διατηρήσει, που καπηλεύεται την πατρίδα και την έννοιά της, που με αμετροέπεια και περισσό πάθος δυσχέραινε όλο και περισσότερο την ομαλή αντιμετώπιση των περισσότερων ζητημάτων και ιδίως του προσφυγικού-μεταναστευτικού κρίνει ως επιτακτική την παραίτηση ενός σκληρά εργαζόμενου, λογικού και καθόλου φιγουρατζή υπουργού δίχως κομφετί χρησιμοποιώντας διαρκώς τη λέξη «ευθιξία»(μα τι ειρωνεία!). Η αδυναμία όλου του πολιτικού συστήματος να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να διαχειριστεί προς όφελος της πατρίδος την αυριανή Σύνοδο Κορυφής καθρεφτίζεται αυτή τη στιγμή σε όσους αναδεικνύουν σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα την παραίτηση του Γ. Μουζάλα προς εσωτερική και φτηνή κατανάλωση. Αντί τώρα παραμονή της Συνόδου Κορυφής συντεταγμένα να επικεντρωθούν και να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα επιλέγουν να σπαταλήσουν πολύτιμο χρόνο και κόπο. Λες και την Παρασκευή δεν μπορούν να ενασχοληθούν με τα του οίκου τους.

Πράγματι, είναι απαράδεκτο ένας Έλληνας – και δη υπουργός – να αποκαλεί την ΠΓΔΜ ως Μακεδονία και μάλιστα δημοσίως. Η Ελλάδα έχει ξοδέψει ένα τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο για το Μακεδονικό με τη χώρα των Βαλκανίων να προσομοιάζει με γατάκι που βρυχάται σαν λιοντάρι. Κι ας μοιάζει να έχει χαθεί το παιχνίδι από το 1993, οφείλουν να το σέβονται. Μολαταύτα, για την Ελλάδα έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου, ταλανίζεται ταυτόχρονα από το χρέος, το προσφυγικό-μεταναστευτικό, το Κυπριακό και το μόνο που της έλειπε είναι το Μακεδονικό. Διαφαίνεται ότι πίσω από τη χώρα των Σκοπίων και την Αλβανία είναι η Τουρκία ενώ οι χώρες του Βίσεγκραντ που στρέφονται κατά της Τουρκίας επικαλούμενες τα ανθρώπινα δικαιώματα και κατακεραυνώνοντας την Ελλάδα είναι αυτές που στέλνουν πίσω τους πρόσφυγες-μετανάστες σχεδόν γδαρμένους. Πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα; Το μόνο βέβαιο είναι ότι η παραίτηση του Γ. Μουζάλα μόνο καλύτερα δε θα τα έκανε. 

Facebook Comments