«Πράσινο φως» στο προσχέδιο της συμφωνίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την προσφυγική κρίση φέρεται να έδωσαν οι ηγέτες των «28», όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, λίγη ώρα μετά την έναρξη του νέου γεύματος εργασίας στις Βρυξέλλες.

«Η Συμφωνία με την Τουρκία εγκρίθηκε», δήλωσε ο φινλανδός πρωθυπουργός Γιούχα Σίπιλα. Έως τώρα δεν υπάρχει επιβεβαίωση της συμφωνίας από την ηγεσία της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το περίγραμμα ορίζει την 20η Μαρτίου ως ημερομηνία έναρξης του προγράμματος μαζικών επαναπροωθήσεων από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, κάτι που σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες και μετανάστες φτάσουν στα ελληνικά νησιά από την Κυριακή και έπειτα θα επιστραφούν εν τέλει στη γείτονα χώρα.

Το κάθε αίτημα για άσυλο θα εξετάζεται ξεχωριστά, χωρίς να προβλέπονται μαζικές επαναπροωθήσεις, που θα ήταν παράνομες.

Παράλληλα, η Ε.Ε. δέχτηκε να ανοίξει τουλάχιστον ένα κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όχι όμως ένα από τα πέντε τα οποία μπλοκάρει η Κύπρος, με την απειλή ακόμα και βέτο.

Για προσχέδιο που είναι «αποδεκτό» την Άγκυρα έκανε λόγο ευρωπαίος αξιωματούχος στους FT. «Μπορούμε να το κάνουμε σήμερα», δήλωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Facebook Comments