Τσίπρας: Η συμφωνία βάζει στο ψυγείο τις μονομερείς συνοριακές ενέργειες
Τσίπρας: Η συμφωνία βάζει στο ψυγείο τις μονομερείς συνοριακές ενέργειες
Τσίπρας: Η συμφωνία βάζει στο ψυγείο τις μονομερείς συνοριακές ενέργειες
«Αυτό που πριν από 15 μέρες έμοιαζε εγκαταλελειμμένο σχέδιο, έγινε τελικά κοινή απόφαση των 28», δήλωσε μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως με την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας οι μονομερείς ενέργειες κλεισίματος συνόρων «μπαίνουν στο ψυγείο».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δύσκολη» την συμφωνία που μένει να αποδειχθεί κατά πόσο είναι εφικτή και παραδέχθηκε πως ένα διαρκές κλείσιμο των βαλκανικών δρόμωνχωρίς κάποια συμφωνία με την Τουρκία, ενείχε και ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε μία «αποθήκη ψυχών».
Η συμφωνία προβλέπει «ισχυρά αντικίνητρα» στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που επιλέγουν τα δίκτυα των διακινητών για να βρεθούνε στα ελληνικά νησιά, αφού όσοι καταφτάνουν κατά αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχουν προτεραιότητα στην διαδικασία επανεγκατάστασης, ενώ αν είναι παράτυποι θα επιστρέφουν αμέσως στην Τουρκία. «Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι η μείωση των ροών από τις τουρκικές αρχές προς στα ελληνικά νησιά», εκτίμησε ο πρωθυπουργός.
Ως θετικά στοιχεία της συμφωνίας, ο κ. Τσίρπας αναγνώρισε την επιτάχυνση της διαδικασίας επανεισδοχής στην Τουρκία όσων ανθρώπων δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αίτημα ασύλου, καθώς και την αποτροπή των «παράλογων απαιτήσεων» της τουρκικής πλευράς που ήθελε να συμπεριληφθούν στην συμφωνία και πτυχές του κυπριακού προβλήματος.
Ο επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης επανέλαβε πως η επανεγκατάσταση προσφύγων εντός ευρωπαϊκού εδάφους δεν θα πρέπει να είναι σε εθελοντική αλλά σε αναλογική βάση.
Διαβεβαιώνοντας πως θα τηρηθούν όλες οι αποφάσεις που μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί, προέβλεψε ότι αν ο «κόμπος φτάσει στο χτένι» αυτά τα ζητήματα θα ξανατεθούν στο τραπέζι. Μάλιστα πρότεινε πως αν κάποιες χώρες δεν θέλουν να πάρουν πρόσφυγες αναλογικά θα πρέπει, τουλάχιστον, να συμβάλλουν επιπλέουν οικονομικά.
Η συμφωνία προβλέπει και την άμεση, ευρωπαϊκή ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού στις ελληνικές υποδομές. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε την έλευση 400 εμπειρογνωμόνων, 400 μεταφραστών και 1.500 ειδικών σε ζητήματα ασφαλείας που θα συνδράμουν στις προσπάθειες της ελληνικής υπηρεσίας ασύλου.
Ο μηχανισμός εξέτασης των αιτημάτων ασύλου θα γίνεται σε ατομικό επίπεδο μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας και της συνθήκης της Γενεύης «χωρίς καμία υποχώρηση», σε συνεργασία με την ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
«Θετικό βήμα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας και τα σχέδια για απευθείας επανεγκατάσταση 72.000 ανθρώπων από την Τουρκία προς την Ευρώπη. «Προσπαθούμε να καταργήσουμε με κάθε τρόπο τις παράνομες προσφυγικές ροές και να δημιουργήσουμε μία νόμιμη οδό για όσους διεκδικούν άσυλο στην Ευρώπη».
O κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως για την υλοποίηση της συμφωνίας, απαραίτητη είναι τόσο η ευρωπαϊκή ενίσχυση των ελληνικών αρχών όσο και η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών στις υποχρεώσεις τους, ώστε να διατηρηθούν οι προσφυγικές ροές στα χαμηλά επίπεδα των δύο τελευταίων ημερών. «Έχουμε ξαναδεί χαμηλές ροές κατά την διάρκεια των συνόδων κορυφής που όμως μετά το πέρας τους ξανα-αυξάνονται», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Ως προϋπόθεση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρωθυπουργός έθεσε την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
Τέλος απηύθυνε έκκληση προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που μένουν εγκλωβισμένοι στους «πολύ πρόχειρους και ακατάλληλους καταυλισμούς που μόνοι τους έστησαν» στην Ειδομένη, να μεταφερθούν στα ασφαλή κέντρα υποδοχής.
Facebook Comments