FT: Οι θεσμοί έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να παγώσουν τη διαπραγμάτευση
Έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Αθήνα ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο και να «παγώσουν» την πρώτη αξιολόγηση για περισσότερες από δύο εβδομάδες είναι οι δανειστές
Έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Αθήνα ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο και να «παγώσουν» την πρώτη αξιολόγηση για περισσότερες από δύο εβδομάδες είναι οι δανειστές
Έτοιμοι να εγκαταλείψουν την Αθήνα ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο και να «παγώσουν» την πρώτη αξιολόγηση για περισσότερες από δύο εβδομάδες είναι οι δανειστές, όπως μεταδίδουν οι «Financial Times», εν μέσω αργής προόδου στις διαπραγματεύσεις και αυξανόμενης έντασης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών.
Σύμφωνα με τους FT, οι θεσμοί εξετάζουν το ενδεχόμενο να μην επιστρέψουν στην Αθήνα παρά μόνο την πρώτη εβδομάδα μετά το Καθολικό Πάσχα – που φέτος πέφτει στις 27 Μαρτίου – κάτι που σημαίνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης στην καλύτερη περίπτωση μετατίθεται για τον Απρίλιο.
Όπως δήλωσαν στους FT δύο πηγές που εμπλέκονται στις διαβουλεύσεις, η κατάσταση είναι τόσο ηλεκτρισμένη που ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος απείλησε να συνεχίσει τις συζητήσεις με το ΔΝΤ στον καταυλισμό προσφύγων στην Ειδομένη. Η κόντρα μεταξύ Αθήνας και Ταμείου έφτασε σε τέτοιο σημείο που την Παρασκευή δύο πλευρές αντήλλαξαν ιδιαίτερα εχθρικές διαρροές για το αφορολόγητο.
Παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες έχει υπάρξει πρόοδος στις συζητήσεις, οι πηγές της βρετανικής εφημερίδας σημείωσαν ότι δεν είναι αρκετή, προσθέτοντας πως χωρίς προοπτική ταχείας επίλυσης των εκκρεμοτήτων δεν θα διστάσουν θα αναχωρήσουν τουλάχιστον έως τα τέλη του μήνα. Πέραν των «αγκαθιών» του ασφαλιστικού και του φορολογικού, στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και αύξηση των ειδικών φόρων στα καύσιμα αλλά και τέλος 1 τοις χιλίοις στις τραπεζικές συναλλαγές.
Η επίλυση της σχεδόν εμπλοκής είναι «ευρωπαϊκό ζήτημα τώρα», δήλωσε στους FT ανώτερος έλληνας αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι η δόση στήριξης που θα λάβει η χώρα μας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι απαραίτητα ώστε να διοχετευθούν κεφάλαια στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες των FT, η πλευρά των πιστωτών εκτιμά ότι η αγωνία της Αθήνας δεν οφείλεται στις ανάγκες που προκαλεί η προσφυγική κρίση, αλλά σε πολιτικές ανησυχίες της κυβέρνησης για την δημοσκοπική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.
Από τις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «η ελληνική πλευρά θα τηρήσει ότι έχει συμφωνηθεί, τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο». «Όσοι ζητούν περισσότερα, θα κληθούν να απαντήσουν αν το κάνουν γιατί έχουν άλλους σκοπούς», προσέθεσε.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, τυχόν αιφνιδιαστική αποχώρηση των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών από την Αθήνα μεταθέτει για αργότερα και τις συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – που θα αρχίσουν μετά τη λήξη της αξιολόγησης – ενώ παράλληλα θα εγείρει νέα ερωτήματα για το κατά πόσον το ΔΝΤ προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά ή εποπτικά στο τρίτο Μνημόνιο.
Facebook Comments