Το κουαρτέτο ήρθε, έκατσε δύο περίπου εβδομάδες, είδε και απήλθε, χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις και με όλα να τα μέτωπα να μένουν ανοιχτά. Πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε αυξημένη ένταση μεταξύ της Αθήνας και του ΔΝΤ που επιμένει σε γερές μειώσεις δαπανών για να… υπογράψει την πρώτη αξιολόγηση, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απειλεί μάλιστα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με το Ταμείο… στην Ειδομένη. Για αυτόν τον λόγο οι θεσμοί τα μάζεψαν και έφυγαν διακόπτοντας της διαπραγματεύσεις όπως όπως. 

Στη συνέχεια έγιναν διάφορες καθησυχαστικές δηλώσεις από την πλευρά της Ευρώπης αλλά και του Ταμείου, ότι έχει σημειωθεί… σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και πως οι δανειστές θα επιστρέψουν στις 2 Απριλίου. 

Την Τετάρτη, τόσο ο Σόιμπλε όσο και ο Ντομπρόβσκις άφησαν να εννοηθεί πως δεν υπάρχει ουσιαστικά πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Ο γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε πως «οι τρεις θεσμοί συμφωνούν ότι δεν έχουν εφαρμοστεί πολλά από αυτά που το περασμένο καλοκαίρι συμφωνήθηκε να γίνουν μέχρι τώρα», ενώ πρόσθεσε πως ένα από τα βασικά εμπόδια είναι η απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτά που έχει δεσμευθεί, όπως η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. 

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά του τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ αξιολόγησης και προσφυγικού, και πως η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με τα μέτρα στις συντάξεις, το φορολογικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να λάβει την επόμενη δόση. 

Τελικά ποια είναι η αλήθεια; Υπάρχει πρόοδος ή όχι. Υπάρχει ένταση με το ΔΝΤ και πόσο… πραγματική είναι;

Οι θεσμοί επέστρεψαν στην Αθήνα στις 8 Μαρτίου, μετά από απόφαση του Eurogroup και ενώ ήταν γνωστό ότι μεταξύ τους οι δανειστές είχαν σημαντικές αποστάσεις, με την Κομισιόν να ισχυρίζεται ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση είναι επαρκή και το ΔΝΤ να επιμένει ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αξιόπιστες.

Η αλήθεια όμως είναι πως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι το ΔΝΤ θα μετέχει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης. 

Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε αυτόν τον «καβγά» και αποφάσισε να υιοθετήσει την στρατηγική της ρήξης, κατασκευάζοντας εντάσεις και εχθρούς και θυμίζοντας μέρες του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών μέσω ενός  ακόμη non paper, εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα σφοδρή επίθεση στο ΔΝΤ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι οι ισχυρισμοί των στελεχών του αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία στην οικονομική πολιτική και ότι δεν διαπραγματεύεται με την ανάλογη σοβαρότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών, η στάση και η πίεση που έχει αρχίσει και εμφανίζει η Αθήνα είναι περισσότερο πολιτική παρά έχει σχέση με την ουσία των μέτρων και γίνεται για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλέπει τα ποσοστά της να μειώνονται στις δημοσκοπήσεις.

Ξαφνικά και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στο ΔΝΤ, καταλογίζοντας καθυστερήσεις στην αξιολόγηση για τις οποίες ευθύνεται το Ταμείο που «θέλει να στείλει την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού», ενώ έκανε λόγο για τακτική δόσεων με το σταγονόμετρο, τονίζοντας πως πρόκειται για «συμπεριφορά Σάιλοκ» (τον τοκογλύφο στον Έμπορο της Βενετίας), και μίλησε  για φωνές από την πλευρά των δανειστών που προτείνουν την… καθυστέρηση πληρωμής των συντάξεων!

Ο δρόμος και η στρατηγική λοιπόν που έχει χαράξει η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρα αυτός της ανάδειξης ευθυνών, όπως τις αντιλαμβάνεται η ίδια, προς την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτήν την στρατηγική είχε επιχειρήσει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Δεκέμβριο, δηλώνοντας πως ο ρόλος του Ταμείου στις διαπραγματεύσεις δεν είναι εποικοδομητικός για να πάρει στη συνέχεια την «πληρωμένη» απάντηση από τον Σόιμπλε περί… στάμνας που θα σπάσει…

Παρόλα αυτά ο κ. Τσακαλώτος δήλωνε την Τρίτη ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει στις 12-13 Απριλίου και το Eurogroup 10 μέρες μετά θα ανάψει το πράσινο φως για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Η κατά μέτωπο επίθεση που έχει ξεκινήσει και πάλι απέναντι στο ΔΝΤ, κάθε άλλο παρά κλείσιμο της αξιολόγησης μυρίζει. Αυτό που μυρίζει είναι προετοιμασία για άλλο ένα θρίλερ με αβέβαιο τέλος, από αυτά που πολύ καλά έχει μάθει να στήνει η κυβέρνηση. 

Και αυτό γιατί, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η κυβέρνηση δεν έχει άλλο «όπλο» αυτή τη στιγμή για να κρατηθεί στην εξουσία, με την ισχνή της πλειοψηφία στη Βουλή και τα νούμερα που πέφτουν στις δημοκοπήσεις.

Αν τηρήσει χωρίς… μάχη αυτά που συμφώνησε – γιατί αυτά που απαιτούν οι θεσμοί τα έχει υπογράψει ήδη στο μνημόνιο – βλέπει πως οδεύει προς τον γκρεμό. 

Αν βάλει εμπόδια, στυλώσει τα πόδια, πουλήσει το σενάριο «σχέδιο καταστροφής μας από το ΔΝΤ», «αφόρητες, παράλογες πιέσεις από τους θεσμούς», οδεύει μεν προς το… ρέμα, αλλά κερδίζει χρόνο στην εξουσία. Φυσικά σε βάρος της ελληνικής οικονομίας. Κάτι μου λέει πως τα… βαρουφάκεια διλλήματα τύπου «να πληρώσω  μισθούς και συντάξεις, ή τη δόση στο ΔΝΤ» θα σκάσουν μύτη και πάλι οσονούπω…  

Οι δανειστές όμως, κάθε άλλο παρά όρεξη για νέα παιχνίδια έχουν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το ΔΝΤ άλλωστε  έχει… συζητήσει εσωτερικά και off το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το πρόγραμμα, με το Βερολίνο να ξεκαθαρίζει ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να δανείζει χρήματα στην Αθήνα χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου…

Facebook Comments