Tα σχέδια της μεταξύ τους συγχώνευσης ανακοίνωσαν οι Banco Popolare και Banca Popolare di Milano (BPM), μια συμφωνία που θα οδηγήσει στη δημιουργία της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας στην Ιταλία με ισχυρή παρουσία στις εύρωστες περιοχές του βορείου τμήματος της χώρας.

Μετά μήνες διαπραγματεύσεων, η επίτευξη της συμφωνίας θεωρείται κρίσιμη για την εξομάλυνση του ευρύτερου τραπεζικού κλάδου της Ιταλίας, ο οποίος επιβαρύνεται από φορτίο «κόκκινων» δανείων, συνολικού ύψους 360 δισ. ευρώ. Αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω ενοποίηση του ιταλικού τραπεζικού κλάδου με νέες συγχωνεύσεις. Είναι, επίσης, η πρώτη συμφωνία που συνάπτεται από τότε που ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την εποπτεία του κλάδου στην Ευρωζώνη.

Ορος της ΕΚΤ για την υλοποίηση της συμφωνίας είναι η άντληση ενός δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια από την Banco Popolare. «Ηταν μια περίπλοκη διαπραγμάτευση με απρόβλεπτες δυσκολίες. Το αποτέλεσμα ήταν το καλύτερο δυνατό κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες. Θα δημιουργηθεί μια ισχυρή τράπεζα που θα ικανοποιήσει αναλυτές και επενδυτές», δήλωσε ο Τζουζέπε Καστάνια, διευθύνων σύμβουλος της ΒΡΜ που θα αναλάβει επικεφαλής του νέου σχήματος.

Αναλυτές της αγοράς θεωρούν πως είναι απαραίτητη η πώληση περιουσιακών στοιχείων για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του νέου τραπεζικού σχήματος λόγω των αυστηρότερων προδιαγραφών που ισχύουν για την κάλυψη επισφαλών δανείων. Προς το παρόν, το συνολικό χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων των δύο τραπεζών ανέρχεται στα 27 δισ. ευρώ αλλά συζητείται μείωση κατά 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2019. Το μεγάλο ύψος των «κόκκινων» δανείων στην Ιταλία θεωρείται από τα βασικά εμπόδια στην αύξηση του δανεισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά προκειμένου να ενισχυθεί η δραστηριότητα στην οικονομία.

Εφόσον ευοδωθεί η συμφωνία, το ενεργητικό της νέας τράπεζας υπολογίζεται στα 171 δισ. ευρώ, με 2.500 υποκαταστήματα και προσωπικό άνω των 25.000 ατόμων. Από το 2018 αναμένονται οφέλη από συνέργειες 365 εκατ. ευρώ, αν και οι διοικήσεις των δύο τραπεζών ανακοίνωσαν πως δεν θα πραγματοποιηθούν απολύσεις. Ο διευθύνων σύμβουλος της Banco Popolare, Πιερ Φρανσέσκο Σαβιότι, δήλωσε πως ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη συμφωνία λόγω των απαιτήσεων της ΕΚΤ.

Facebook Comments