Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο outsourcing της Μεσογείου; Φυσικά και μπορεί. Τώρα
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο outsourcing της Μεσογείου; Φυσικά και μπορεί. Τώρα
Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κέντρο outsourcing της Μεσογείου; Φυσικά και μπορεί. Τώρα
Στα ΗΑΕ κατοικούν Σουνίτες και ακολουθούν τη Σαρία ως νομικό σύστημα. Το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι όμως έχουν καταφέρει να είναι υπερβολικά κοσμοπολίτικα μέρη όπου η ανοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας έχει επικρατήσει έναντι του κλειστού φοβικού συστήματος των περισσότερων αραβικών χωρών. Αυτό βέβαια με βάση τις εξαιρετικές ιδιαιτερότητες της περιοχής. Η Σιγκαπούρη είναι ένα άλλο τέτοιο δείγμα, όπου βέβαια οι θρησκείες είναι πολλές, με κοινό δείγμα την πίστη στους κανόνες της λειτουργίας του κράτους που συνοδεύεται με αυστηρές ποινές. Υπάρχουν και άλλα μέρη που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως δείγματα, τα οποία καταφέρνουν να γίνονται ο μαγνήτης της επιχειρηματικότητας και οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως εταιρειών και ατόμων με ενδιαφέρον σε υπεράκτιο τρόπο λειτουργίας.
Ολα τα μέρη που πετυχαίνουν να δημιουργήσουν τέτοιες δραστηριότητες έχουν καταρχάς ένα όμορφο περιβάλλον, καλό κλίμα και φυσικά δημιουργούν ένα εξαιρετικό νομικό και φορολογικό σύστημα που να μπορεί να γίνει μαγνήτης για τους ενδιαφερομένους. Καμμία περιοχή ωστόσο δεν έχει το φυσικό κλίμα καθώς και την ομορφιά που έχει η Ελλάδα. Η πατρίδα μας έχει όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί σε ένα μεσογειακό κέντρο οικονομικής δραστηριότητας, κλέβοντας ακόμα και την αίγλη του Ντουμπάϊ, αν οι πολίτες της χώρας και οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να σκεφθούν ότι αυτή η προοπτική είναι κάτι το εφικτό και υλοποιήσιμο.
Ποιές είναι οι δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν την Ελλάδα προς μία τέτοια κατεύθυνση άραγε;
Ενα τέτοιο γενναίο πλάνο για την Ελλάδα, με όραμα και προοπτική θα πρέπει φυσικά να περιλάβει και καλές σχέσεις με τις άλλες χώρες πέριξ αυτής, όπως οι βόρειες και η Τουρκία. Η επίπτωση μιάς τέτοιας ανάπτυξης θα είναι ένα σημαντικό γεγονός για όσους γειτνιάζουν με την Ελλάδα. Το πιό σημαντικό ωστόσο είναι ότι οι τομείς ανάπτυξης που ανέφερα, θα εξαφανίσουν την ανεργία και θα σπρώξουν πάλι το βιωτικό επίπεδο της Ελλάδος συνολικά.
Η Ελλάδα έχει ολες τις δυνατότητες και μπορεί να γίνει ένα τέτοιο διεθνές κέντρο, αρκεί να υπάρξει ένα πολύ γενναίο πρόγραμμα, πολλές αλλαγές στις οποίες όλοι θα συμφωνήσουν, νόμοι οι οποίοι δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν για μακρύ διάστημα και σημαντικό ανθρώπινο ταλέντο. Η μετατροπή περιοχών που σήμερα είναι υποβαθμισμένες, σε κέντρα δραστηριότητας, όπως π.χ. ο Δυτικός Πειραιάς, η Σαλαμίνα, το Λαύριο, η περιοχή μεταξύ Φλοίσβου και ΣΕΦ, τα Λιπάσματα, οι περιοχές δυτικά και ανατολικά της Θεσσαλονίκης αλλά και η σημερινή ΔΕΘ, οι περιοχές μεταξύ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, οι υποβαθμισμένες περιοχές γύρω από τον Βόλο θα μπορούσαν να δώσουν πνοή σε ένα τέτοιο σχέδιο ουσιαστικής «εκτίναξης» και όχι μόνο των διαφόρων αίολων ιδεών που η σημερινή κυβέρνηση έχει.
Η ανάπτυξη και ο πλούτος θα κάνει τον πολίτη επιχειρηματία και θα διαλύσει μύθους και κρατικιστικές ιδέες. Η ταχύτητα στις αποφάσεις και η άμεση συνδρομή του κράτους θα κάνουν το δημόσιο από παράσιτο, έναν χρήσιμο partner στον επιχειρηματία. Το πολιτικό κλίμα θα σταθεροποιηθεί και οι ακραίοι θα εξαφανιστούν από τα ίδια τα γεγονότα.
Η Ελλάς πρέπει να πάει μπροστά, με όραμα και προοπτική και πρέπει να γίνει αυτό τώρα. Οι συνθήκες το ευνοούν. Αν το πετύχει οι άξιοι επιχειρηματίες της παλιάς Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας, των Αραβικών χωρών της Μεσογείου, της Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά και πολλών τρίτων χωρών θα εγκαταστήσουν κομμάτια της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα. Πέραν αυτών, ο τομέας του outsourcing θα κάνει ένα σημαντικό boom.
Αυτό δεν είναι το όνειρο της κάθε χώρας; Η Ελλάδα έχει και φυσικό περιβάλλον και ανθρώπους για να το επιτύχει.
Facebook Comments