Την μονομερή στάση των κρατών – μελών της ΕΕ στην αντιμετώπιση του προσφυγικού καταγγέλλει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στα έντυπα του δημοσιογραφικού ομίλου Funke με έδρα το Έσσεν κάνει λόγο για ανθρωπιστική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη μεθόριο της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

«Κεντρικός ο ρόλος της Τουρκίας»

«Έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες στην Κεντρική Ευρώπη, γιατί έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα» τονίζει ο γερμανός αξιωματούχος. «Εκεί έχει προκληθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Να απαλλάσσεται κανείς των ευθυνών του με το να φέρνει τους ευρωπαίους εταίρους του σε δύσκολη θέση, δεν είναι ορθός τρόπος καλής συμπεριφοράς μεταξύ εταίρων στην Ευρώπη». Ο Σταινμάιερ αναφέρθηκε εγκωμιαστικά και στην πρόσφατη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία: «Χωρίς αυτό το πακέτο μέτρων της ΕΕ με την Τουρκία, θα είχαν εγκλωβιστεί 100.000 πρόσφυγες στην Ειδομένη και θα προσπαθούσαν να επιβιώσουν μέσα στη λάσπη και στη βρωμιά. Γι αυτό ο προσανατολισμός στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, η συμφωνία με την Τουρκία και η στήριξη της Ελλάδας ο κατάλληλος δρόμος».

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ επεσήμανε τον κεντρικό ρόλο της Τουρκίας λόγω της γεωγραφικής της θέσης. «Μπορεί κανείς να το βρίσκει καλό ή όχι, πρόκειται όμως για ένα γεγονός, το οποίο προϋποθέτει μια υπεύθυνη πολιτική» υπογράμμισε προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι καλή και στην πράξη. «Αλλά τουλάχιστον έχει γίνει ένα βήμα προς την κατεύθυνση ενός μεγαλύτερου ελέγχου και περιορισμού της παράτυπης μετανάστευσης», επεσήμανε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

«Να βοηθηθεί η Ελλάδα και η Ιταλία»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού Ρούντολφ Ζάιτερς, σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο dpa, υποστήριξε ότι απλά και μόνο η εφαρμογή της συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. «Η απάντηση θα πρέπει να είναι κοινή ευρωπαϊκή. Θα πρέπει να δημιουργηθούν οργανωμένες διαδικασίες σε ότι αφορά νόμιμους δρόμους πρόσβασης για μετανάστες και να βοηθηθούν κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία». Για τον Ζάιτερς ωστόσο πρώτιστη σημασία έχει η εξεύρεση κοινής ευρωπαϊκής λύσης.

Κατά τα λεγόμενά του ο Γερμανικός Ερυθρός Σταυρός θα χρειαστεί κι άλλους συνεργάτες προκειμένου να αντιμετωπίσει το νέο κύμα προσφύγων την άνοιξη και το καλοκαίρι. «Δεν γνωρίζουμε πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση, αλλά προετοιμαζόμαστε όχι μόνο για να συνεχίσουμε το τεράστιο έργο μας στις μέχρι τώρα διαστάσεις του, αλλά αναζητώντας κι άλλους βοηθούς σε έμμισθη ή εθελοντική βάση”.

 

Facebook Comments