Ξεκινάει η επανεξέταση του ελληνικού εργασιακού καθεστώτος
Ξεκινάει η επανεξέταση του ελληνικού εργασιακού καθεστώτος
Ξεκινάει η επανεξέταση του ελληνικού εργασιακού καθεστώτος
Την Τετάρτη 6 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την επανεξέταση του εργασιακού καθεστώτος στην Ελλάδα. Την ώρα που οι επικεφαλής των δανειστών θα βρίσκονται στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις που θα πρέπει να οδηγήσουν στην ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου, στις Βρυξέλλες θα ξεκινάει η εν λόγω επιτροπή το έργο της για να καταλήξει σε προτάσεις αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις ομαδικές απολύσεις, το δικαίωμα στην ανταπεργία (lock out) κ.λπ.
Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από εννέα μέλη. Εξ αυτών, τα τέσσερα ορίζονται από την ελληνική πλευρά και τα άλλα τέσσερα από τους δανειστές, ενώ ο πρόεδρος προτάθηκε από τους θεσμούς και έγινε αποδεκτός από την Αθήνα. Πρόκειται για τον Ολλανδό καθηγητή Οικονομικής της Εργασίας Γιαν βαν Αουερς, ο οποίος κρίθηκε «μετριοπαθής» στις προσεγγίσεις του αναφορικά με την αγορά εργασίας. Το μνημόνιο προβλέπει ότι η Επιτροπή θα κληθεί να επανεξετάσει το πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, του συνδικαλιστικού νόμου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές. Στη συνέχεια η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει με γνώμονα ότι οι αλλαγές δεν θα επιφέρουν την επιστροφή σε «παλαιότερα πλαίσια πολιτικής».
Πέραν του προέδρου, στην Επιτροπή η Ελλάδα πρότεινε τη συμμετοχή των καθηγητών Γκέρχαρντ Μπος και Βόλφγκανγκ Βέρνερ Ντόμπλερ. Ο πρώτος είναι Γερμανός κοινωνιολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Duisburg – Hessen και διευθυντής του Ινστιτούτου για την Εργασία και την Εξειδίκευση. Ο δεύτερος είναι ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκού Εργατικού Δικαίου και Οικονομικού Δικαίου, ενώ έχει διατελέσει σύμβουλος του κινεζικού υπουργείου Εργασίας για τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας.
Από την πλευρά των δανειστών προτάθηκε ο κ. Χουάν Φρανσίσκο Σεράνο, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και ο κ. Πέδρο Μάρτινς, Πορτογάλος καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.
Facebook Comments