Κοροϊδεύουν εαυτούς και αλλήλους
Είναι πραγματικά απίστευτο το τι σκαρφίζεται αυτή η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ψήφιση των σκληρών μέτρων που έρχονται
Είναι πραγματικά απίστευτο το τι σκαρφίζεται αυτή η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ψήφιση των σκληρών μέτρων που έρχονται
Είναι πραγματικά απίστευτο το τι σκαρφίζεται αυτή η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ψήφιση των σκληρών μέτρων που έρχονται. Αυτών που είχε αρνηθεί ότι θα έλθουν.
Ενώ λοιπόν πλέον έχει ανακοινωθεί και επίσημα ότι έρχονται μέτρα 5,4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,6 δισ. θα προέλθουν από τη φορολογία και τα υπόλοιπα 1,8 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και θα ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες για να προλάβουν τις ημερομηνίες (βλ. κλείσιμο αξιολόγησης έως τις 15 Απριλίου και συμφωνία στοEurogroup της 22ης Απριλίου), ξαφνικά ακούμε ότι ναι μεν θα νομοθετηθούν αλλά μπορεί και να μην… εφαρμοστούν.
Ναι, το ακούσαμε και αυτό και μάλιστα από στόμα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη, στη Βουλή.
Εντάξει μωρέ, θα τα ψηφίσουμε γιατί πρέπει αλλά το… 2018(! )-στο τέλος της 2ετίας που θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί δηλαδή – μπορεί και να μην τα λάβουμε.
Παρηγοριά στον άρρωστο και… με βάρκα την ελπίδα.
Όπως ακριβώς ξεκίνησε η εκστρατεία «δεν σκίσαμε το μνημόνιο αλλά υπογράψαμε και τρίτο, όμως έτσι θα έρθει η αναδιάρθρωση του χρέους», έτσι και τώρα γνωρίζοντας πολύ καλά την φοροκαταιγίδα που θα έλθει, χρησιμοποιούν το επιχείρημα «θα ψηφίσουμε τα νέα μέτρα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα εφαρμόσουμε και όλα».
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Χουλιάρακης, αν αποδειχθεί στην πορεία ότι η οικονομία πάει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν και το ίδιο συμβεί και με τον προϋπολογισμό, τότε κάποια από τα φορολογικά μέτρα δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν το 2017 και το 2018. «Θα νομοθετηθούν αλλά δεν θα υλοποιηθούν», τόνισε.
Μάλιστα, η κυβέρνηση προσπαθεί να εντάξει στα νομοσχέδια που θα περάσουν από τη Βουλή, ρήτρα που θα λέει ακριβώς αυτό.
Όπως ακριβώς και η ρήτρα της ελάφρυνσης του χρέους που μπήκε στο μνημόνιο.
Η εκστρατεία «ρίχνω στάχτη στα μάτια» είχε ξεκινήσει μάλιστα εδώ και μέρες με διάφορες δηλώσεις και διαρροές.
Πρώτα με το σίριαλ της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και τον αριθμό των δόσεων του φόρου εισοδήματος, κάτι που ακόμα παραμένει άγνωστο. Ωστόσο, η κυβέρνηση φρόντισε να διαρρεύσει ότι το ΥΠΟΙΚ προωθεί σχέδιο για την αποπληρωμή του φόρου σε 8 δόσεις (αντί των τριών διμηνιαίων δόσεων), το οποίο έχει υποβάλει στους δανειστές και περιμένει την έγκριση. Όπως επεσήμανε, όσο πιο νωρίς υποβάλει ο φορολογούμενος τη δήλωσή του, τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του φόρου. Αντίθετα όσο καθυστερεί ο φορολογούμενος να υποβάλει τη δήλωση τόσο θα μειώνονται οι δόσεις.
Μετά πέρασαν στις… υποσχέσεις για αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που έχουν πληγεί περισσότερο από τις μεταναστευτικές ροές, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος.
Ο κ. Χουλιαράκης άλλαξε επίσης τα… λόγια της κυβέρνησης σχετικά με την επιβολή του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ. Στη Βουλή μίλησε για «συμφωνία με τον ΟΠΑΠ» και όχι για μέτρο. Όπως είπε, εξηγώντας από πού μπορεί να προέλθει η αύξηση των εσόδων η οποία και θα συμβάλλει στην μη εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, αυτό θα γίνει από την επίτευξη συμφωνίας με τον ΟΠΑΠ, τη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, την πάταξη του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής.
Παρεμπιπτόντως, για έσοδα που θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγή και την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ακούμε από την προεκλογική εποχή του Ιανουάριου του 2015 και ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα. Ήταν μία από τις ελπίδες που δεν ήρθε ποτέ, όπως και η ανάπτυξη.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έταξε κι άλλα. Όπως είπε, μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δηλαδή μόλις έχει περάσει το πακέτο με την φορολαίλαπα, το Δημόσιο θα… πληρώσει αυτά που χρωστάει σε ιδιώτες. «Στόχος είναι έως το τέλος του 2016 να έχουν εξοφληθεί πλήρως τα 7 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου», είπε.
Δηλαδή η κυβέρνηση σχεδιάζει να σταματήσει την άτυπη στάση πληρωμών που τηρούσε στους ιδιώτες έτσι ώστε να «δείχνει» πλεόνασμα στον προϋπολογισμό; Σημειώστε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά 55% σε σχέση με το τέλος του 2014, ως αποτέλεσμα της στρατηγικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Αξίζει να θυμίσουμε πως και τις προηγούμενες φορές που η κυβέρνηση είχε λάβει δόσεις από το πρόγραμμα διάσωσης, είχε πει ότι θα εξοφλήσει τα χρέη της αλλά έδωσε ψίχουλα. Τον Αύγουστο δόθηκαν 500 εκατομμύρια από το κράτος προς τους ιδιώτες και από την δόση των 2 δισ. του Νοεμβρίου, 400 εκατομμύρια, παρόλο που η συμφωνία προέβλεπε 800 εκατ. ευρώ. Επίσης είχαν προγραμματιστεί αποπληρωμές 800 εκατ. ευρώ από την δόση του 1 δισ. ευρώ που ήρθε τον Δεκέμβριο.
Όσον αφορά την δόση της αξιολόγησης, από τα 5,7 δισ. που θα λάβει συνολικά η κυβέρνηση, θα πρέπει να δώσει 1 δισ. ευρώ στους ιδιώτες. Θα δούμε τι θα δώσει τελικά και πώς θα βρει τα 7 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά, βαφτίζει το κρέας ψάρι επιχειρώντας να καλύψει επικοινωνιακά τις σκληρές επιπτώσεις της πολιτικής της. Χρυσώνει το χάπι του ασφαλιστικού και του φορολογικού λες και απευθύνεται σε ανόητους. «Μπορείς να τους ξεγελάς όλους για λίγο καιρό, λίγους όλο τον καιρό, αλλά όχι όλους όλο τον καιρό» – Αβραάμ Λίνκολν.
Facebook Comments