Τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια της Τουρκίας και τον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας επαναβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό του Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος [Ομπάμα] εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον πρόεδρο Ερντογάν εκ μέρους του αμερικανικού λαού για τους νεκρούς και τους τραυματίες στην τρομοκρατική επίθεση στο Ντιγιάρμπακιρ, και επαναβεβαίωσε τη δέσμευση των ΗΠΑ για την ασφάλεια της Τουρκίας και τον κοινό αγώνα μας εναντίον της τρομοκρατίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Λευκός Οίκος.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης η συνεργασία των δύο χωρών για την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η πάταξη της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και η προσφυγική κρίση.


Η συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν έλαβε χώρα εν μέσω σοβαρών εντάσεων στη σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, με αιχμή τον πόλεμο στη Συρία και την ελευθερία του Τύπου στη γείτονα χώρα.

Ο Λευκός Οίκος είχε αρχικά αφήσει να εννοηθεί ότι ο κ. Ομπάμα δε θα συναντούσε τον τούρκο ομόλογό του κατά την επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ, κίνηση που προκάλεσε αίσθηση και θεωρήθηκε ως απόρριψη της πολιτικής Ερντογάν από τον πλανητάρχη. Το ραντεβού οργανώθηκε τελικά στο περιθώριο της διεθνούς διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια.

Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει επανειλημμένα τον προβληματισμό της για την ελευθεροτυπία και την δημοκρατία στην Τουρκία, θέση την οποία επανέλαβε χθες Πέμπτη κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

Συμβολικά ίσως, η συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν ήλθε λίγες ώρες αφού σωματοφύλακες του τούρκου ηγέτη προπηλάκισαν ομάδα διαδηλωτών που προσπάθησε να διαμαρτυρηθεί για της πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης, πριν την ομιλία του ο κ. Ερντογάν στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Facebook Comments