Διάθεση να χαμηλώσουν οι τόνοι όσον αφορά την ένταση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το ΔΝΤ, που απείλησε να λάβει διαστάσεις ανοιχτής σύγκρουσης, εμφανίζει η κυβέρνηση. Η κυβερνητική ηγεσία, όπως μετέφεραν χθες συνεργάτες του πρωθυπουργού εστιάζει πλέον στην προσπάθεια να ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαπραγμάτευση, να εκπληρωθεί το χρονοδιάγραμμα που ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έθεσε μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εμφανίσθηκε βέβαιος ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι τις 22 Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, από την κρίση με την αποκάλυψη των διαλόγων των στελεχών του ΔΝΤ, στο Μαξίμου επιλέγουν να κρατήσουν δύο στοιχεία: τη διαβεβαίωση που, όπως λένε, έλαβε ο κ. Τσίπρας από τους ξένους ηγέτες με τους οποίους συνομίλησε με αφορμή τις αποκαλύψεις, ότι συμφωνούν στην ταχεία και έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και, κατά δεύτερον, την ενίσχυση της ενδοκυβερνητικής και εσωκομματικής συνοχής, ως αποτέλεσμα της «έξωθεν απειλής». Την ίδια στιγμή, επιλέγουν να μη σχολιάσουν καν τα δυσμενή σχόλια και τη βεβαιότητα που διατυπώνεται στον διεθνή Τύπο για «ελληνικό δάκτυλο» στην υποκλοπή της συνομιλίας των στελεχών του ΔΝΤ και τις επιπτώσεις που οι εκτιμήσεις αυτές έχουν για τη διεθνή εικόνα της κυβέρνησης και της χώρας.

Χθες, ο κ. Τσίπρας ολοκλήρωσε τον κύκλο των τηλεφωνικών επικοινωνιών που είχε ζητήσει με ξένους ηγέτες, με τη συνομιλία του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, κ. Ντέιβιντ Κάμερον, στην οποία, πάντως, δεν υπήρξε, σύμφωνα πάντα με το Μαξίμου, αναφορά στην πορεία της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό πρόγραμμα. Συζητήθηκαν γενικότερα οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη, η ανάγκη να παραμείνει ενωμένη και σταθερή και το βρετανικό δημοψήφισμα.

Πάντως, αν και επισήμως η κυβέρνηση αποφεύγει να θέσει ζήτημα μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η σχετική πρόταση επανέρχεται με διάφορους τρόπους. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, σε επιστολή που απηύθυνε στον πρόεδρο της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «εμείς δεν θεωρούμε τον ρόλο του ΔΝΤ αναντικατάστατο στην Ευρώπη», καθώς επίσης και ότι «όλοι συμφωνούμε ότι, για να επιτύχει το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε τη συμμετοχή των θεσμών που πιστεύουν στην επιτυχία του».

Το προσφυγικό

Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, όπου, παρά τις σχετικές επαναλαμβανόμενες εξαγγελίες, οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί σε Πειραιά και Ειδομένη συνεχίζουν να συγκεντρώνουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που εμφανίζονται απρόθυμοι να μετακινηθούν στους οργανωμένους χώρους φιλοξενίας. Με δεδομένη την κυβερνητική απόφαση ότι τουλάχιστον ο Πειραιάς θα πρέπει να έχει αδειάσει μέχρι το Πάσχα και την αύξηση της επιβατικής κίνησης στο λιμάνι, γίνονται σχεδιασμοί για ήπιας μορφής αστυνομικές επιχειρήσεις. Ανάλογοι σχεδιασμοί προβλέπονται και για την Ειδομένη, όπου η ατμόσφαιρα φορτίζεται όλο και περισσότερο, κυρίως από τα προβλήματα που προκαλούνται από τους αποκλεισμούς του εθνικού οδικού δικτύου και των σιδηροδρομικών γραμμών.

 

Facebook Comments