ΔΝΤ: Η μείωση των κρατήσεων στους μισθούς «κλειδί» στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις
ΔΝΤ: Η μείωση των κρατήσεων στους μισθούς «κλειδί» στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις
ΔΝΤ: Η μείωση των κρατήσεων στους μισθούς «κλειδί» στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις
Κοινωνικά μέτρα όπως η αύξηση των επιδομάτων ανεργίας και η ενίσχυση των προστασιών απέναντι στις απολύσεις έχουν μεν ευνοϊκές επιπτώσεις σε «καλές εποχές» για την οικονομία, όμως σε περιόδους κρίσης μπορούν να οδηγήσουν σε καταστροφικές συνέπειες για την απασχόληση και την ανάπτυξη.
Αυτό συμπεραίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στα αναλυτικά κεφάλαια της εξαμηνιαίας έκθεσής του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, World Economic Outlook.
Το ΔΝΤ επισημαίνει αντίθετα ότι εναλλακτικές εργασιακές παρεμβάσεις, όπως η μείωση των κρατήσεων στους μισθούς των εργαζόμενων – δηλαδή η αύξηση των καθαρών αποδοχών τους – μπορούν να αποφέρουν σαφώς καλύτερα αποτελέσματα τόσο σε καλές όσο και σε κακές συγκυρίες, καθώς συμβάλουν στη δημιουργία ενός ενάρετου κύκλου αυξημένης κατανάλωσης, βελτιωμένου οικονομικού κλίματος και επενδύσεων.
Το Ταμείο επισημαίνει ακόμα ότι «κλειδί» για την ενίσχυση της απασχόλησης σε περιόδους λιτότητας είναι η αύξηση των δημόσιων επενδύσεων σε ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που θα δίνει κίνητρα σε ανέργους να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και θα τους παρέχει εκπαίδευση ώστε να βελτιωθούν οι προοπτικές τους (τα αποκαλούμενα Active Labor MarketPolicies).
Πάντως, το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι οι θετικές επιπτώσεις των αλλαγών στην αγορά εργασίας αργούν να φανούν, και επισημαίνει ότι όποτε είναι δυνατό – ανάλογα με τις δυνατότητες της κάθε χώρας –οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνοδεύονται από δημοσιονομικά αναπτυξιακά πακέτα, που θα αντιμετωπίσουν τυχόν αρνητικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων βραχυπρόθεσμα.
Το κάλεσμα του ΔΝΤ για αλλαγές εργασιακές μεταρρυθμίσεις έρχεται υπό τη σκιά των ανησυχητικά χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης που ταλανίζουν επί χρόνια ανεπτυγμένες οικονομίες όπως η ευρωζώνη και η Ιαπωνία, με το Ταμείο να τονίζει ότι είναι πλέον απαραίτητο να υλοποιηθούν διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών, προκειμένου να «ξεκλειδώσουν» παγιδευμένοι πόροι και να τονωθεί η αναιμική δραστηριότητα.
Ειδικά για τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, το ΔΝΤ τονίζει ότι έχουν θετικά αποτελέσματα σε κάθε μακροοικονομικό σενάριο, και θα πρέπει να επιδιωχθούν με δυναμισμό, με βασικό άξονα την αύξηση της συμμετοχής και του ανταγωνισμού.
Facebook Comments