Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τηρήσει τη δική της συμφωνία για το προσφυγικό, διαμήνυσε ο τούρκος πρόεδρος Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κάνει τα απαραίτητα βήματα, δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τότε η Τουρκία δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία», τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Με βάση τη συμφωνία του Μαρτίου, η Τουρκία δέχεται να επιστραφούν στο έδαφός της όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν από τα τουρκικά παράλιά στα ελληνικά νησιά, εφόσον έφτασαν στο ελληνικό έδαφος από τις 20 Μαρτίου κι έπειτα.

Ως αντάλλαγμα, οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. δεσμεύτηκαν ότι για κάθε Σύρο που επαναπροωθείται στην Τουρκία ένας σύρος πρόσφυγας που έχει καταγραφεί και διαμένει στη γείτονα χώρα θα μετεγκατασταθεί στη Γηραιά Ήπειρο, με προσωρινό όριο τις 72.000 μετεγκαταστάσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο, η Ε.Ε. δέχτηκε να αυξήσει την οικονομική βοήθεια που προσφέρει στη γείτονα χώρα για το προσφυγικό, να επιταχύνει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα – αν και σαφής δέσμευση υπάρχει για το άνοιγμα μόνο ενός ενταξιακού κεφαλαίου – και να επιτρέψει την είσοδο τούρκων πολιτών στη Ζώνη Σένγκεν χωρίς βίζα από το καλοκαίρι, εφόσον όμως η τουρκική πλευρά υλοποιήσει τα συνολικά 72 προαπαιτούμενα.

Στα μέσα Μαρτίου η Άγκυρα είχε πετύχει 37 από τα προαπαιτούμενα.
 

Facebook Comments