Σε σοβαρό εσωκομματικό αναβρασμό φαίνεται να βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις εσωκομματικές εκλογές της περασμένης Κυριακής (03/04), ο οποίος φαίνεται να κλιμακώνεται και να προσλαμβάνει χαρακτηριστικά γενικευμένης εσωκομματικής κρίσης. Το πρόβλημα φαίνεται να ξεκίνησε ελάχιστες ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές, όταν εκδόθηκε αιφνιδιαστική και κατεπείγουσα εγκύκλιος του Οργανωτικού της ΝΔ, η οποία έδινε δικαίωμα ψήφου σε πολυάριθμα νεοεγγραφέντα μέλη της ΟΝΝΕΔ. Να σημειωθεί, ότι τα εν λόγω νεοεγγραφέντα μέλη της ΟΝΝΕΔ ουδέποτε υπήρξαν ποτέ κατά το παρελθόν μέλη ούτε κόμματος ούτε της ΟΝΝΕΔ ούτε ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές της ΝΔ τον Δεκέμβριο του 2015. Παλαιοί ΟΝΝΕΔίτες αλλά και καταξιωμένα στελέχη της ΝΔ κατακρίνουν την συγκεκριμένη απόφαση του Γραμματέα Οργανωτικού κ. Σπανάκη και δηλώνουν, ότι μια αυθαίρετη εγκύκλιος καταντά «κουρελόχαρτο» τον ψηφισμένο Κανονισμό Πανελλαδικής Οργάνωσης του 2013, ο οποίος στο Άρθρο 4 (παράγραφος 5) προαπαιτεί γνωστοποίηση των μελών κάθε ΔΗΜΤΟ προ τριμήνου και επί ποινή αποκλεισμού. Με βάση τις καταστατικές αρχές τόσο της ΝΔ όσο και της ΟΝΝΕΔ, η ΟΝΝΕΔ διατηρεί την διοικητική της αυτοτέλεια αλλά συντονίζει τη δράση της τα αντίστοιχα όργανα του κόμματος και τα μέλη της ΟΝΝΕΔ, που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος είναι αυτοδίκαια μέλη του κόμματος.

Το νόμιμο και το ηθικό όμως φαίνεται να προσδιορίζονται κατά περίπτωση εξυπηρετώντας προσωπικές στρατηγικές.

Η κρίση άρχισε να κλιμακώνεται την περασμένη Κυριακή το πρωί, όταν στα εκλογικά τμήματα, όπου διεξάγονταν οι εκλογές της ΝΔ, άρχισαν να προσέρχονται πολυάριθμοι νεολαίοι αναζητώντας τον τόπο διεξαγωγής των εκλογών της ΟΝΝΕΔ. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν έγιναν εκλογές ΟΝΝΕΔ στο 70% των οργανώσεων της επικράτειας. Διακεκριμένα στελέχη της ΟΝΝΕΔ κάνουν λόγο για αποκλεισμούς και μεθοδεύσεις. Απεναντίας, οι νεολαίοι δεν ψήφιζαν στις δικιές τους εκλογές (αφού δεν έγιναν) αλλά ψήφιζαν κανονικά στις εκλογές του κόμματος. Πόσο νόμιμη και πόσο ηθική είναι μια τέτοια συνθήκη; Συνεπώς, τίθεται σε αμφισβήτηση η αντιπροσωπευτικότητα και η συμμετοχικότητα της ΟΝΝΕΔ, αφού είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι τόσο οι σύνεδροι όσο και η στελέχωση των τοπικών είναι διορισμένοι και όχι εκλεγμένοι. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην διοικητική διάθρωση του κόμματος καθώς ο πρόεδρος της κάθε ΝΟΔΕ εκλέγεται από εκλεκτορικό σώμα, στο οποίο συμμετέχουν και τα τριμελή των τοπικών γραφείων ΟΝΝΕΔ. Πόσο νόμιμο και πόσο ηθικό είναι τα διορισμένα τριμελή να συμμετέχουν εξίσου με τα υπόλοιπα εκλεγμένα μέλη της Νομαρχιακής Συνέλευσης; Οι καταγγελίες και τα έγγραφα διαμαρτυρίας πληθαίνουν σε όλη την χώρα φωτογραφίζοντας τον Γραμματέα του κόμματος κ. Παπαμιμίκο για ηθική αυτουργία στις μεθοδεύσεις της ΟΝΝΕΔ προσπαθώντας να ελέγξει το συνέδριο του κόμματος και δομές της περιφερειακής οργάνωσης.

Μετά το φιάσκο των αναβληθέντων προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου 2015, επίκεντρου του οποίου έγινε ο κ. Παπαμιμίκος τώρα χρεώνεται την μη διεξαγωγή εκλογών ΟΝΝΕΔ και διορισμό τόσο των συνέδρων όσο και της περιφερειακής της οργάνωσης. Καταξιωμένα στελέχη του κόμματος από όλοι την επικράτεια δηλώνουν απέχθεια και αποστροφή προς τις εν λόγω πρακτικές και δηλώνουν «πως θα διεκδικήσουμε την διακυβέρνηση της χώρας, όταν δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τα του οίκου μας;». Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής μαζεύονται υπογραφές από εκλεγμένους συνέδρους από όλη την επικράτεια, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα αποχωρήσουν από το κόμμα στο συνέδριο πριν την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπή, ΑΝ συνεχιστεί η κατάσταση αυτή. Δηλώνουν επίσης «παραλάβαμε κόμμα ιδεολογικά κυρίαρχο με δημοκρατικότητα και συμμετοχικότητα, δεν θα παραδώσουμε το κόμμα σε ευκαιριοκράτες» και στοχοποιούν ευθέως τον κ. Παπαμιμίκο.


Ακούει ο κ. Μητσοτάκης;

Facebook Comments