«Λείπει μια αξιόπιστη στρατηγική» για το προσφυγικό
«Λείπει μια αξιόπιστη στρατηγική» για το προσφυγικό
«Λείπει μια αξιόπιστη στρατηγική» για το προσφυγικό
Η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος ξεκίνησε επίσημα στην αρχή της εβδομάδας με τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα στην Τουρκία προσφύγων που κρίθηκαν παράτυποι. Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή της συμφωνίας προχωρά μετ εμποδίων, η ανακοίνωση της υλοποίησής της ήταν αρκετή για να περιορίσει τον αριθμό των αφίξεων στα ελληνικά νησιά, παρατηρεί ο Γκέραλντ Κνάους, επικεφαλής του διεθνούς think tank European Stability Initiative (ESI). Σε προτάσεις και σχέδια του ESI βασίστηκε άλλωστε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, η οποία χαρακτηρίστηκε από τους επιστήμονες και πολιτικούς συμβούλους που εργάστηκαν για την εκπόνησή της «Σχέδιο Μέρκελ», παρά το γεγονός ότι δεν σχεδιάστηκε από τη γερμανίδα καγκελάριο ούτε από την κυβέρνησή της.
Άποψη του ESI είναι ότι για την επιτυχή διαχείριση της προσφυγικής κρίσης απαιτείται στενή συνεργασία με την Τουρκία και ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί μονόδρομο. Ο Γκέραλντ Κνάους εκτιμά ότι παρά τη μείωση του αριθμού των προσφύγων που φθάνουν στην Ελλάδα, υπάρχουν ακόμη ελλείψεις. Όπως επισήμανε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk, «οι αριθμοί των προσφύγων είναι τώρα διαχειρίσιμοι, αλλά αυτό που εξακολουθεί να λείπει είναι μια αξιόπιστη στρατηγική σχετικά με το πως θα υλοποιηθούν οι υποσχέσεις τις ΕΕ να εξετάζονται οι αιτήσεις παροχής ασύλου στη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, δηλαδή να παρέχεται σε όλους η δυνατότητα συνέντευξης προκειμένου να διαπιστώνεται μεταξύ άλλων ότι οι άνθρωποι αυτοί θα είναι ασφαλείς στην Τουρκία πριν να σταλούν και πάλι εκεί».
Χρειάζεται «μια ευρωελληνική αποστολή (…) με αξιόπιστη διοίκηση»
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESI, «η πραγματικά μεγάλη πρόκληση» είναι να παρέχεται σε κάθε αιτούντα άσυλο μια δίκαιη και αξιόπιστη διαδικασία εξέτασης της αιτήσης ασύλου, η οποία να διαθέτει και νομική εγκυρότητα. Ο Γκέραλντ Κνάους τόνισε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών και οργάνωσης, οι οποίες λειτουργούν ανασταλτικά στην επιτυχή υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Ως εκ τούτου, επισήμανε ότι αυτό που θα ήταν τώρα αναγκαίο είναι «όχι απλά μια έκκληση, όπως έκανε η Κομισιόν, για να σταλούν στην Ελλάδα μερικοί άνθρωποι από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία ή από αλλού, οι οποίοι μπορούν να συνεισφέρουν σε αυτό το εγχείρημα, αλλά (σ.σ. αυτό που χρειάζεται) είναι μια πραγματικά αξιόπιστη συνεκτική ευρωελληνική αποστολή, που στην καλύτερη των περιπτώσεων να χρηματοδοτείται από ένα και μόνο ταμείο, ώστε οι χώρες που βοηθούν ανθρώπους να μην πρέπει να σκέφτονται πόσο θα κοστίσει. (σ.σ. Χρειάζεται) μία αποστολή με αξιόπιστη διοίκηση», υπογράμμισε ο επικεφαλής του European Stability Initiative.
Facebook Comments