Ακόμη και αν όλα πάνε στραβά με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους θεσμούς, είναι δύσκολο να επανέλθει ο κίνδυνος της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Το πιθανότερο σενάριο είναι να προκληθούν στη χώρα πρόωρες εκλογές.

Αυτό αναφέρει στη σημερινή της ανάλυση η Bank of America, η οποία δηλώνει μάλιστα ότι εξακολουθεί να είναι μετριοπαθώς αισιόδοξη για την Ελλάδα, μετά μάλιστα και την επίσκεψη των στελεχών της στη χώρα, όπου επιβεβαιώθηκε η πρόθεση όλων των πλευρών στο να καταλήξουν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις σε μια αξιολόγηση, από την οποία όλοι μπορούν να κερδίσουν.

Όπως αναφέρει η Bank of America, ως βασικό της σενάριο είναι το θετικό. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Ελλάδα αποδεχτεί επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα της τάξεως του 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το καλοκαίρι, εκτιμάται ότι η ανάκαμψη θα επιβεβαιωθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Άλλωστε η Ελλάδα θα έχει ένα “καθαρό” δημοσιονομικό πλάνο διετίας, μειώνοντας τον πολιτικό κίνδυνο, ενώ η ΕΚΤ θα επαναφέρει το waver για τις ελληνικές τράπεζες και θα ξεκινήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης πριν το τέλος του έτους.

Επίσης, σε αυτό το σενάριο η Ελλάδα θα έχει ένα ξεκάθαρο σχέδιο διαχείρισης του μεγάλου όγκου των προβληματικών δανείων (NPLs), το οποίο θα επιτρέψει στους ιθύνοντες τη σταδιακή άρση των capital controls μέχρι το προσεχές φθινόπωρο.

Παράλληλα, η βιωσιμότητα του μακροπρόθεσμου χρέους θα βελτιωθεί σημαντικά, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συζητήσουν ρεαλιστικά τα μέτρα που θα λάβουν για την διευθέτηση του χρέους, στη βάση πάντα τις προόδου εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
Σε αυτό το σενάριο η οικονομία τελικά θα αρχίσει να ανακάμπτει, αναφέρει χαρακτηριστικά η Bank of America.

 

Facebook Comments