Αυξήσεις του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, αλλά και περικοπές στο Δημόσιο, προτείνουν μεταξύ άλλων οι δανειστές, αυξάνοντας την πίεση προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, από τα προσχέδια των κειμένων που έχει λάβει η κυβέρνηση προκύπτει ότι η Αθήνα θα πρέπει να υποχωρήσει σε κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η τρόικα επιμένει σε αφορολόγητο κοντά στις 8 χιλιάδες ευρώ.

Προτείνουν επίσης αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, καθώς και του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε βιβλία, εφημερίδες κ.λπ., αλλά και περικοπές στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου.

Στο ασφαλιστικό παραμένει απόσταση στο θέμα της περικοπής των επικουρικών συντάξεων, ενώ χάσμα υπάρχει και στο θέμα των «κόκκινων» δανείων.

Κοινοτικός αξιωματούχος που μίλησε στην εφημερίδα επισήμαινε πως αυτή τη στιγμή έχουν αποσαφηνιστεί οι διαφορές έτσι ώστε «αν υπάρχει η ανάλογη πολιτική βούληση από την Αθήνα, και να μπορέσει να κλείσει η αξιολόγηση γρήγορα».

Ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου δήλωσε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ότι με αύξηση 10 λεπτών η αμόλυβδη θα αγγίξει τα 1,48 ευρώ. «Και δεν μιλάμε για τις αυξήσεις σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κίνησης» τόνισε δε.

Στο μεταξύ, ξεκινούν εκ νέου σήμερα Σάββατο οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών. Το θέμα των επικουρικών συντάξεων θα τεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.

«Στο επόμενο 48ωρο, το αργότερο μέχρι την Τρίτη, θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές» εκτίμησε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μπαλάφας.

«Θα είναι μια δύσκολη συμφωνία, το ξέραμε από το καλοκαίρι… μάς επιβάλουν μέτρα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις» πρόσθεσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, υποστήριξε όμως ότι «η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θα πληρώσει χαμηλότερο φόρο εισοδήματος» χωρίς να κάνει αναφορά στην έμμεση φορολογία.

Ο υφυπουργός επιτέθηκε στον ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι έχει πέσει έξω σε όλες του στις προβλέψεις τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
 

Facebook Comments