«Έχουμε ακόμη ένα βράδυ, πρέπει να κλείσουμε» δήλωνε ο Υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης μετά από την 8ωρη συνάντηση υπουργών της κυβέρνησης με την τρόικα η οποία ξεκίνησε στις 10 το βράδυ της Κυριακής και διήρκεσε όλη νύχτα. Νέες συναντήσεις θα υπάρξουν από τις 15.00 το μεσημέρι.

Παρά τις επίπονες διαπραγματεύσεις, οι 2 πλευρές δεν έχουν καν αρχίσει την συγγραφή των 2 ξεχωριστών κειμένων ( το ένα Αθήνας – Ευρωπαίων , το άλλο Αθήνας – ΔΝΤ) με τα οποία θα μεταβούν στην Ουάσινγκτον για την εαρινή σύνοδο Παγκόσμιας Τράπεζας- ΔΝΤ το 15-17 Απριλίου. Εκεί η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι θα ξεκαθαρισθεί με κάποιο τρόπο ο ρόλος του ΔΝΤ αλλά και το τι θα γίνει με την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Το μεγαλύτερο αγκάθι ανάμεσα στους διαπραγματευόμενους δεν είναι άλλο από τις επικουρικές συντάξεις. Συνασπισμένοι πια – σε μια δυσμενή για την ελληνική πλευρά εξέλιξη ως προς το συσχετισμό δυνάμεων – Ευρωπαίοι και ΔΝΤ απορρίπτουν την Ελληνική πρόταση εξοικονόμησης 700εκ€ με ένα συνδυασμό περικοπών στις επικουρικές, αύξησης των εργοδοτικών εισφορών και αξιοποίησης της περιουσίας των επικουρικών ταμείων. Στον αντίποδα επιμένουν για μεγαλύτερες περικοπές εξού και ο Γιώργος Κατρούγκαλος αποχώρησε από το Χίλτον εμφανώς δυσαρεστημένος. Μάλιστα κύκλοι που πρόσκεινται στον Υπουργό Εργασίας σχολίαζαν ότι δεν έχει νόημα να επιστρέψει ο κ. Κατρούγκαλος στις διαπραγματεύσεις αν οι δανειστές δεν δείξουν διάθεση υποχώρησης

Περίπου στις 02.30 τα ξημερώματα και με τη διαπραγμάτευση σε πλήρη εξέλιξη, το κατώφλι του Χίλτον πέρασε ο Γιάννης Στουρνάρας προκαλώντας έκπληξη στους δημοσιογράφους που περίμεναν να αρχίσει η συζήτηση για τα κόκκινα δάνεια , το 2ο μεγάλο αγκάθι. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν συμμετείχε έως τώρα στη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση σχολιάζοντας ότι εκλήθη για να βοηθήσει. Παραμένει αδιευκρίνιστη η κατεύθυνση προς την οποία θα βοηθήσει ο κ. Στουρνάρας αλλά και ποιος τον προσκάλεσε στις συζητήσεις. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει χαμογελώντας όμως είναι ενδεικτικός των δυσκολιών ο διαμεσολαβητικός ρόλος που καλείται να έχει.

Δυσκολίες υπάρχουν και στην κατάρτιση της λίστας με τα φορολογικά μέτρα – κυρίως έμμεσης φορολόγησης – η οποία θα βρίσκεται και στα 2 κείμενα. Η διαφορά θα είναι ότι οι Ευρωπαίοι θα δέχονται ότι οδηγούν το 2018 σε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ενώ το ΔΝΤ θα διατηρεί τις επιφυλάξεις του εκτιμώντας ότι δεν θα οδηγήσουν σε υψηλότερο του 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα. Μεγάλο αστερίσκο αποτελεί το ύψος του αφορολόγητου του οποίου η κυβέρνηση έχει ήδη αποδεχτεί τη μείωση στις 9.100€. Οι δανειστές όμως επιμένουν για περαιτέρω μείωση του στις 8.000€ ή και στις 7.000€ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να απαντά ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Facebook Comments