Σε συμφωνία “πακέτο” με την τρόικα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιείται ευρεία διυπουργική σύσκεψη υπό τον υπουργό Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία της Τρόικας, με όλα τα “καυτά” θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα προ της έγκρισης της εκταμίευσης της δόσης των 8,1 δισ. ευρώ.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν: Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Υγείας και ο υφυπουργός Άδωνις Γεωργιάδης & Αντώνης Μπέζας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης και Ασημάκης Παπαγεωργίου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Κεγκέρογλου (καθώς απουσιάζει ο Γ. Βρούτσης) και η Αναστασία Σακελλαρίου, διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ. Επιπλέον, στο υπουργείο Οικονομικών κατέφτασε λίγο μετά τις 4 και ο Γιάννης Εμίρης του ΤΑΙΠΕΔ.
Η “καυτή” ατζέντα

Στην ατζέντα της σύσκεψης βρίσκονται τα θέματα της ΔΕΗ,  των ιδιωτικοποιήσεων, των προσωρινών διαταγών, του κατώτατου μισθού, ειδικού μισθλογικού καθεστώτος για νέους εργαζόμενους (ήτοι 350 ευρώ), ειδικός καθεστώς για τις απεργίες, αλλά και οι τράπεζες.

Ωστόσο, από την σύσκεψη θα απουσιάζει ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει ξεχωριστεί συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας την Τετάρτη, με τα θέματα των απολύσεων και της κινητικότητας στο Δημόσιο να εκκρεμούν.
Τα είπε με Βρούτση – Γεωργιάδη η τρόικα

Εξάλλου, νωρίτερα οι “τροϊκανοί” είχαν συνάντηση με τους υπουργούς Υγείας και Εργασίας. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, με το πέρας της συνάντησης ανέφερε ότι στόχο και των δύο πλευρών είναι να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις. Σε δήλωση του τόνιζε ότι «ετέθη το ζήτημα ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμιά περαιτέρω περικοπή στις δαπάνες της Υγείας, καθώς συμφωνήσαμε ότι έχουμε φτάσει στο κατώτατο δυνατό όριο. Νομίζω ότι εγκαινιάσαμε μια καλή συνεργασία για να προχωρήσουμε γρήγορα σε μεταρρυθμίσεις».


Σχετικά με το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως «είναι γνωστό το μέτρο. Το έχουμε ανακοινώσει. Για τώρα θα γίνει το claw back αλλά προχωράμε σε μια όσο το δυνατόν ταχύτερη αναδιάρθρωσή του, ώστε να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια και να μην έχει ανέλεγκτες δαπάνες. Το σημαντικό είναι να σεβόμαστε τα χρήματα του Ελληνικού Λαού έως και το τελευταίο ευρώ».

Νωρίτερα, από τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποι των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προκύπτει πως η ηγεσία του υπουργείου οφείλει να επανεξετάσει έως το τέλος του 2013 τη διαδικασία των απολύσεων με στόχο να εναρμονιστεί η Ελλάδα με το καθεστώς υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Οσον αφορά τον κατώτατο μισθό ο κ.  Βρούτσης διεμήνυσε εκ νέου ότι θα παραμείνει σταθερός ως το 2016, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία υπογραφών απ’ όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την συγκεκριμένη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Μέχρι το τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης, η τρόικα διεμήνυσε ότι θα πρέπει να έχει βρεθεί λύση στο ζήτημα του ΟΑΕΕ. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι η μαύρη τρύπα για το 2013 έχει καλυφθεί κι ότι επεξεργάζονται λύσεις σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη εσόδων περίπου 400 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για το 2014, μέσω της επιβολής εισφοράς 1-2 τοις χιλίοις (ν. 3986/2011) επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Facebook Comments