Οι Αρχές των ΗΠΑ απέρριψαν το σχέδιο έκτακτης ανάγκης 5 τραπεζών
Πέντε αμερικανικές τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες και οι κολοσσοί JPMorgan Chase και Bank of America, δεν πήραν την έγκριση της Fed και της FDIC
Πέντε αμερικανικές τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες και οι κολοσσοί JPMorgan Chase και Bank of America, δεν πήραν την έγκριση της Fed και της FDIC
Πέντε αμερικανικές τράπεζες, ανάμεσα στις οποίες και οι κολοσσοί JPMorgan Chase και Bank of America, δεν πήραν την έγκριση της Fed και της FDIC, της Ομοσπονδιακής Αρχής Εγγύησης Καταθέσεων, για τα σχέδια εκκαθάρισής τους σε περίπτωση κατάρρευσης, καθώς αυτά κρίθηκαν ανεπαρκή. Πρόκειται για τις λεγόμενες «διαθήκες εν ζωή», που καλούνται να εκπονήσουν οι αμερικανικές τράπεζες, προκειμένου να αποτραπεί μια επανάληψη του χάους που προκάλεσε το 2008 η κατάρρευση της Lehman Brothers και να μη χρειαστεί εκ νέου να διασωθούν μεγάλες τράπεζες με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων.
Η πρόβλεψη για σχέδια εκκαθάρισης ή «διαθήκες εν ζωή» αποτελεί κεντρικό πυλώνα των μεταρρυθμίσεων που επιβλήθηκαν στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Εκτός από τις JPMorgan Chase και Bank of America, οι υπόλοιπες τράπεζες που απέτυχαν στο σχετικό τεστ ήταν οι Wells Fargo, Bank of New York Mellon και State Street, των οποίων τα σχέδια εκκαθάρισης ήταν, σύμφωνα με τις ρυθμιστικές αρχές, «αναξιόπιστα ή τουλάχιστον δεν θα διευκόλυναν μια συντεταγμένη εκκαθάριση». Τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν ποικίλλουν σημαντικά από τράπεζα σε τράπεζα, αφού σε άλλες εντοπίζονται ατέλειες στα μοντέλα ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε άλλες ανεπαρκείς εκτιμήσεις των αναγκών ρευστότητας, σε άλλες αφορούν το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την εκκαθάριση ή ακόμη και το πότε είναι αναγκαία η εκκαθάριση.
Η απόρριψη των σχεδίων ανακοινώνεται ενώ αναθερμαίνεται η διαμάχη για το αν επετεύχθη στις ΗΠΑ ο στόχος να μην είναι καμία τράπεζα «πολύ μεγάλη για να αφεθεί να καταρρεύσει». Ετσι, η Fed και η FDIC έδωσαν εντολή στις πέντε τράπεζες να συμπληρώσουν τα σχέδια εκκαθάρισής τους μέχρι την 1η Οκτωβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα τους επιβληθούν αυστηρότερες ρυθμίσεις, όπως αύξηση των απαιτήσεων κεφαλαιακής επάρκειας, περιορισμοί στα επίπεδα μόχλευσης και απαιτήσεις ρευστότητας αλλά και αναγκαστικές αποεπενδύσεις.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, εκδηλώθηκε διαφωνία ανάμεσα στις δύο ρυθμιστικές αρχές για τις τράπεζες Goldman Sachs και Morgan Stanley, καθώς η FDIC απέρριψε το σχέδιο της Goldman και ενέκρινε της Morgan Stanley, ενώ η Fed έκανε το ακριβώς αντίθετο. Τόσο η Fed όσο και η FDIC, πάντως, εντόπισαν ανεπάρκειες στη «διαθήκη εν ζωή» του ομίλου Citigroup αλλά δεν τη χαρακτήρισαν «μη αξιόπιστη». Είναι, ωστόσο, η δεύτερη φορά που αμερικανικές τράπεζες δεν κατορθώνουν να παρουσιάσουν αξιόπιστα σχέδια εκκαθάρισής τους.
Facebook Comments