Μετωπική ήταν η αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

Κατά τους διαξιφισμούς των δύο ανδρών κυριάρχησαν τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης και της διαφάνειας, οι υποκλαπείσες συνομιλίες των στελεχών του ΔΝΤ, αλλά και θέματα όπως οι λίστες Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς, με τον Αλέξη Τσίπρα να κατηγορεί τον πρόεδρο της ΝΔ ότι ταυτίζεται με τις θέσεις του Ταμείου, και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητά εκ νέου εκλογές.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι διασύρει τη χώρα διεθνώς σε συνεντεύξεις τους σε διεθνή ΜΜΕ, και τον πρόεδρο της ΝΔ να τον κατηγορεί για τυχοδιωκτισμό και να διερωτάται σκωπτικά «ποιο θα είναι το επόμενο βήμα σας, να μας φυτέψετε τρία μέτρα κάτω από το χώμα;»

Στην αποστροφή αυτή του κ. Μητσοτάκη ο κ Τσίπρας απάντησε ότι δεν θα αφήσει ποτέ να μπουν κάτω από τη γη τα σκάνδαλα του ΚΕΕΛΠΝΟ, της φοροδιαφυγής, της Siemens και των λιστών Λαγκάρντ και Μπόγιαρνς.

Ο κ. Μητσοτάκης ανταπάντησε ότι ο κ. Τσίπρας δεν τόλμησε καν να καταδικάσει την θλιβερή φράση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε και στη δευτερολογία του ότι κ. Μητσοτάκης εξακολουθεί να υπερασπίζεται τον κ. Παπασταύρου που ήταν στενός συνεργάτης του κύριου Σαμαρά για να τού απαντήσει ο πρόεδρος της ΝΔ ότι με την πολιτικοποίηση που κάνει στην υπόθεση παρεμβαίνει στο έργο της Δικαιοσύνης στην οποία έχει προσφύγει ο κ. Παπασταύρου. Κανείς, είπε, δεν είναι ένοχος αν δεν έχει καταδικαστεί. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε επίσης ότι τα στελέχη της ΝΔ προσφεύγουν στον φυσικό τους δικαστή ενώ η κυβέρνηση φέρνει τροπολογίες για να καλύψει τον κ. Σταθάκη και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Κόντρα υπήρξε και για τις μηνύσεις και αγωγές που έχουν κατατεθεί εναντίον της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ζητά απαντήσεις και δεν φοβάται τις μηνύσεις και τις αγωγές.

Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε και στη δευτερολογία του να ζητά από τον κ. Τσίπρα να ψηφίσει και ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση εξεταστικής που έχει καταθέσει η ΝΔ για τα capital controls και την περυσινή διαπραγμάτευση χωρίς όμως να λάβει απάντηση από τον πρωθυπουργό.

Μεγάλη κόντρα των δύο ανδρών υπήρξε και για το ΔΝΤ, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να πάρει το μέρος του υιοθετώντας τις σκληρές θέσεις του. Ο κ. Μητσοτάκης τού αποκρίθηκε ότι όσα έγιναν το τελευταίο δεκαήμερο θα αποβούν σε βάρος της χώρας. «Η δραματοποίηση της διαρροής της συνομιλίας Τόμσεν – Βέλκουλέσκου δεν ωφέλησε τη χώρα, αλλά έκανε χειρότερα τα πράγματα».

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε νέο νομοθετικό πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα, στο οποίο μεταξύ άλλων, δεν θα υπάρχει ασυλία για τα τραπεζικά στελέχη.

«Εσείς παίρνατε μεγάλα δάνεια, όταν ήσαστε κόμμα του 4%» κάνατε αίτημα δανεισμού κάνοντας λόγο για ευρύτερη θεώρηση που δεν προσδιορίζεται με αυστηρά χρηματοοικονομικά κριτήρια… Ουαί υμίν» κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΝΔ.
 

Facebook Comments