Εν καιρώ η επίλυση των διαφορών Γερμανίας-ΔΝΤ
Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε και χθες το Βερολίνο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ούτε και χθες το Βερολίνο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
«Νομίζω ότι σε όλες τις συνεδριάσεις αυτών των ημερών η λέξη Ελλάδα δεν αναφέρθηκε ποτέ», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κατά την ολοκλήρωση των χθεσινών συναντήσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. Όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες ανώτατη κυβερνητική πηγή στο Βερολίνο, δεν υπάρχει συνάντηση των τελευταίων χρόνων αυτού του επιπέδου που να μην έχει συζητηθεί η ελληνική κρίση.
Στις ίδιες θέσεις και οι δύο πλευρές
Η ελληνική κρίση ωστόσο μεταβάλλεται αυτή τη φορά και σε κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στη Γερμανία και στο Ταμείο με αφορμή τη βιωσιμότητα του χρέους. «Είναι σαφές», επανέλαβε ο Πολ Τόμσεν, διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, «ότι θα συμμετάσχουμε στο τρίτο πρόγραμμα, μόλις έχουμε πολιτική λύση για το χρέος. Η συζήτηση για το χρέος πρέπει να ξεκινήσει σύντομα» .
Άρα και μετά τις χθεσινές ζυμώσεις στο περιθώριο τω εργασιών της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καταδείχθηκε η διαφορά απόψεων μεταξύ Γερμανίας και διεθνούς οργανισμού σε ότι αφορά ιδιαίτερα την ελάφρυνση του χρέους. Παρόλα αυτά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το Ταμείο θα παραμείνει εταίρος και στο τρίτο πρόγραμμα χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες πως αυτό θα επιτευχθεί. Αισιόδοξος εμφανίστηκε και σε ότι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μετά το Eurogroup, στις 22 Απριλίου στο Άμστερνταμ.
«Πιο δύσκολη η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων»
«Παράλληλα όμως», έσπευσε να συμπληρώσει, «οι Έλληνες πρέπει να κάνουν περισσότερες προσπάθειες σχετικά με τα μέτρα λιτότητα και το φορολογικό. Βέβαια, είναι πιο εύκολο να μιλά κανείς για ελάφρυνση του χρέους, από ότι για μέτρα, για τα οποία έχει δεσμευτεί από το περασμένο Ιούλιο και Αύγουστο να υλοποιήσει», Παρόλα αυτά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδειξε κάποια κατανόηση για τις δυσκολίες της ελληνικής κυβέρνησης στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων παραπέμποντας στην ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία που περιορίζει, όπως ισχυρίστηκε, τους κυβερνητικούς χειρισμούς σε ευαίσθητα θέματα, όπως είναι το ασφαλιστικό.
Σε ένα άλλο σημείο των δηλώσεών του ο Πολ Τόμσεν ανέδειξε το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι πρόσφυγες στην αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας. «Μπορείτε να στηρίξετε μακροπρόθεσμα την ανάπτυξη με το να ενισχύσετε το εργατικό δυναμικό. Οι πρόσφυγες δεν αποτελούν λύση σε κοινωνίες που ολοένα γερνούν, αλλά συμβάλουν στο να καθυστερεί η διαδικασία. Προϋπόθεση βεβαια η επιτυχημένη ένταξή τους στην αγορά εργασίας».
Facebook Comments