Συμβιβαστική λύση για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, ώστε να κλείσει η αξιολόγηση αναζητούν οι δανειστές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, έχει πέσει στο τραπέζι η σκέψη για πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα ενεργοποιηθούν μόνο στην περίπτωση που η Ελλάδα δεν θα πιάσει το στόχο για πλεόνασμα 3,5%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα τα μέτρα αυτά είτε θα νομοθετηθούν τώρα είτε θα υπάρξει δέσμευση της Αθήνας να πάρει τα μέτρα όταν κριθεί αναγκαίο, καθώς διαπιστώνεται ότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα έχει βαρύνει πολύ.

Το μήνυμα που πήρε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στις επαφές του στην Ουάσινγκτον, είναι ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα χρειαστεί πολλή δουλειά.

Τα “αγκάθια” στις διαβουλεύσεις είναι το αφορολόγητο μισθωτών- συνταξιούχων, η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς των “κόκκινων” δανείων και οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.

Εάν οι δανειστές επιμείνουν στη λήψη πρόσθετων, προληπτικών μέτρων, θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσουν για αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα – νερό, για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ 6%, για περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περικοπές μισθών στο Δημόσιο και “πάγωμα” των προσλήψεων.

Facebook Comments