Αρχίζουν σήμερα εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών στην Αθήνα, χωρίς το ΔΝΤ, οι εκπρόσωποι του οποίου αναμένονται αύριο Τετάρτη. Το απόγευμα της Πέμπτης η ομάδα των διαπραγματευτών θα αναχωρήσει για τη συνεδρίαση του Eurogroup το πρωί της Παρασκευής στην Ολλανδία.


Με δεδομένο το παραπάνω η εκτίμηση της κυβέρνησης για συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων πριν το Eurogroup φαντάζει πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αφού ακόμη κι αν εξαιρέσει κανείς από τη συζήτηση το πακέτο των νέων μέτρων με «ρήτρα αποτυχίας», οι διαφορές σε ασφαλιστικό, φορολογικό και «κόκκινα» δάνεια παραμένουν στο τραπέζι.


Το Μαξίμου εισέρχεται στις διαπραγματεύσεις με μότο «ό,τι συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι» και με ένα σχέδιο τριών σημείων (συμφωνία σε επίπεδο κλιμακίων, κλείσιμο της αξιολόγησης, έναρξη συζήτησης για το χρέος) προκειμένου να συζητήσει το έξτρα πακέτο μέτρων με ρήτρα αποτυχίας. Παράλληλα ανεβάζει την πίεση σε πρακτικό και πολιτικό επίπεδο.
Φέρνει στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό, τα οποία θα ψηφιστούν μετά τις γιορτές του Πάσχα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα έχει εντός της εβδομάδας νέο κύκλο τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του.


Όπλο στην προσπάθειά του Μαξίμου θα είναι, όπως όλα δείχνουν, και τα στοιχεία της Eurostat για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η Eurostat την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινώσει πάνω και από 0,2% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015, ενώ και το ενδεχόμενο αναθεώρησης επί τα χείρω των δημοσιονομικών στοιχείων για το 2013-2014 θα βάλει «φωτιά» στο ήδη φορτισμένο πολιτικό σκηνικό.


Την κυβερνητική σπουδή να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Απριλίου εξέφρασε χθες και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος μιλώντας στην εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Μνημόνιο -Αριστερά- Προοδευτική Διακυβέρνηση» την οποία διοργάνωσε, το βράδυ, σε κεντρικό ξενοδοχείο, η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, είπε επί λέξει: «Εκλεχθήκαμε στη βάση της συμφωνίας του Ιουλίου. Οτιδήποτε άλλο μας δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα».

Facebook Comments