Η Βρετανία γιορτάζει την Πέμπτη τα 90ά γενέθλια της Ελισάβετ Β, της βασίλισσας της οποίας η μακροβιότητα συναγωνίζεται τη δημοτικότητα. 

Η γιορτή συμπίπτει φέτος με μια ευαίσθητη περίοδο για τους Βρετανούς, καθώς θα ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου για Brexit ή μη.

Η μονάρχης, που τηρεί αυστηρή πολιτική ουδετερότητα, δεν αναμένεται να λάβει μέρος στη δημόσια συζήτηση. 

Οι ειδικοί της βασιλικής οικογένειας θα παρακολουθούν ωστόσο αυτές τις ελάχιστες κινήσεις της σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν προς ποια πλευρά γέρνει η βασίλισσα.

Μήπως η Ελισάβετ δεν είχε αφήσει λίγο να φανεί η ανησυχία της πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014;

Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία Ουίνδσορ γεννήθηκε στις 21 Απριλίου 1926 στο Λονδίνο. Έγινε βασίλισσα στις 6 Φεβρουαρίου 1952, λίγο προτού κλείσει τα 26. 

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2015 κατέρριψε το ρεκόρ μακροβιότητας στον θρόνο που κατείχε η προγιαγιά της, Βικτωρία, η οποία βασίλευσε 63 χρόνια, επτά μήνες και δύο ημέρες (1837-1901).

Την Πέμπτη η βασίλισσα θα γιορτάσει τα 90ά γενέθλιά της. Εάν, το 2001, ένας στους τρεις ήθελε να τη δει να παραιτείται -εκδοχή απίθανη για τους ειδικούς- το ποσοστό αυτό μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου σε έναν στους πέντε, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos MORI για το Kings College του Λονδίνου.

«Η βασίλισσα είναι εξαιρετικά δημοφιλής λόγω της προσωπικότητάς της και του έργου της»  δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καθηγητής του Kings College Ρότζερ Μόρτιμορ.

Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι τα 3/4 των Βρετανών είναι προσηλωμένοι στη μοναρχία. Η Ελισάβετ «κατάφερε να διασφαλίσει ότι ο θεσμός θα παραμένει δημοφιλής και, ο περισσότερος κόσμος πιστεύει πως η μοναρχία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο μέλλον» προσθέτει ο καθηγητής Μόρτιμορ.

Αν η βασίλισσα συνηθίζει να γιορτάζει τα γενέθλιά της δύο φορές, μια σε ιδιωτικό κύκλο, την ίδια ημέρα, και στη συνέχεια, σε επίσημη τελετή τον Ιούνιο, το πρόγραμμα αυτό ανατράπηκε λίγο. 

Για τα 90 της χρόνια προγραμματίζονται πολλές εορταστικές εκδηλώσεις τις προσεχείς εβδομάδες.

Την Πέμπτη, στο Ουίνδσορ, η Ελισάβετ θα κάνει έναν περίπατο και θα δεχθεί ως τούρτα γενεθλίων ένα κέικ πορτοκαλιού που θα ετοιμάσει η Ναντίγια Τζαμίρ Χουσέιν, νικήτρια της τηλεοπτικής εκπομπής «The Great British Bake Off» του BBC.

«Πρέπει να τσιμπιέμαι για να το πιστέψω» έγραψε στο Twitter η 31 ετών βρετανή σεφ, αρθρογράφος και συγγραφέας με καταγωγή από το Μπανγκλαντές.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα τιμήσει τη βασίλισσα στη Βουλή των Κοινοτήτων και τα κανόνια θα ηχήσουν στο Λονδίνο .

Το βράδυ, η βασίλισσα θα παραστεί σε οικογενειακό δείπνο και θα ανάψει έναν πυρσό, τον πρώτο από τους πολλούς που θα ανάψουν σε όλο τον κόσμο για να εορταστεί το γεγονός.

Την Παρασκευή, θα γευματίσει με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος φθάνει στη Βρετανία για επίσημη επίσκεψη.

Οι δηλώσεις προς τιμήν της βασίλισσας άρχισαν ήδη, με πρώτη εκείνη του εγγονού της πρίγκιπα Ουίλιαμ. 

«Μπορεί να είναι η γιαγιά μου, αλλά πράγματι αυτή είναι η αρχηγός. Είναι μια απίστευτη πηγή έμπνευσης για την οικογένειά της».

Ο βρετανικός Τύπος έχει πολλαπλασιάσει τα ένθετα που αφιερώνει στη ζωή αυτής για την οποία η Daily Telegraph γράφει ότι είναι η διασημότερη γυναίκα στον κόσμο.

Facebook Comments