Συνεχίζουν να… παίζουν με καμένα χαρτιά
Από τις αρχές της εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να «πουλήσει» άλλη μία ελπίδα που… έρχεται
Από τις αρχές της εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να «πουλήσει» άλλη μία ελπίδα που… έρχεται
Από τις αρχές της εβδομάδας η ελληνική κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να «πουλήσει» άλλη μία ελπίδα που… έρχεται. Και αυτή δεν ήταν άλλη από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία της Eurostat για τον προϋπολογισμό του 2015.
Με στοχευόμενες διαρροές λοιπόν, άρχισε να διαμηνύει ότι η… βόμβα της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, θα σκάσει την Πέμπτη στα χέρια εκείνων των δανειστών που μιλούν για την ρήτρα έξτρα μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Η Πέμπτη ήρθε, η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία και η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Αθήνα σημείωσε το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 0,7%, το οποίο είναι κοντά στις βασικές της προβλέψεις και πολύ καλύτερο από τον στόχο του ελληνικού προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, δηλαδή 0,25% πρωτογενές έλλειμμα.
Η ελληνική κυβέρνηση η οποία ετοίμαζε την «απάντησή» εδώ και μέρες βγήκε – με non paper φυσικά – και διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί την λήψη έξτρα μέτρων, πραγματοποιώντας παράλληλα και νέα δριμεία επίθεση στο ΔΝΤ (ναι βρήκε και πάλι την ευκαιρία να το… διώξει ), τονίζοντας ότι το Ταμείο έχει έλλειψη αξιοπιστίας.
«Τα αποτελέσματα της Eurostat παρουσιάζουν πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ για το 2015, όταν ο στόχος του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο ήταν πρωτογενές έλλειμμα 0,25% και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν έλλειμμα 0,6%.
Με δυο λόγια έχουμε διαφορά από το στόχο 0,95% του ΑΕΠ, δηλ. 1,6 δισ. ευρώ, ενώ το ΔΝΤ έπεσε έξω κατά 1,3% του ΑΕΠ, δηλ. 2,3 δισ. ευρώ».
Αυτό μοίρασε το Μαξίμου λίγες ώρες μετά την… «αποκάλυψη» της Eurostat, που κάθε άλλο παρά αποκάλυψη ήταν τελικά.
Γιατί; Γιατί και πάλι πρόκειται για… λόγια του αέρα.
Η «πληρωμένη» απάντηση από τους θεσμούς ήρθε ευθύς αμέσως και μάλιστα από τις Βρυξέλλες: «To ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος έχει ήδη αποτιμηθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης», δήλωσαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Όπως σημείωσαν, η ελληνική κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα αποφύγει μέρος των νέων μέτρων που της ζητούν οι δανειστές λόγω της καλύτερης θέσης που εμφάνισε ο προϋπολογισμός της, αλλά η ανακοίνωση της Κομισιόν δεν θα αλλάξει πολλά.
«Η ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 0,7% δεν έχει καμία σχέση και σημασία γιατί έχει ήδη αποτιμηθεί πλήρως». Αυτή είναι η απάντηση των δανειστών και μάλιστα της ευρωπαϊκής πλευράς, που είναι τώρα… φίλη μας, και όχι του κακού ΔΝΤ που βάζει συνεχώς τρικλοποδιές.
Και… καλά όμως, η ελληνική κυβέρνηση διαμήνυε όλη την εβδομάδα ότι σύντομα θα έχει το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί του πλεονάσματος-έκπληξη του 2015 αντί του ελλείμματος που υπολόγιζαν οι θεσμοί στην συμφωνία του Ιουλίου.
Όπως φαίνεται όμως, αυτό το χαρτί δεν το είχε και το ήξερε πολύ καλά αφού όπως αποκαλύπτουν οι Βρυξέλλες, έχει ήδη συζητηθεί και αποτιμηθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών ( άρα και στα μέτρα που έχουν τεθεί στο τραπέζι ).
Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ελληνική κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει και ενστάσεις σχετικά με το πόση «διάρκεια» μπορεί να έχει αυτή η υπεραπόδοση στον προϋπολογισμό, αφού η μισή από αυτήν οφείλεται σε μέτρα προσωρινής απόδοσης τα οποία δεν θα προσφέρουν καμία στήριξη το 2016.
Οπότε, η νέα… ρήση «δεν υπάρχει ανάγκη για έκτακτα μέτρα και δεν θα συναινέσουμε» καταρρίπτεται. Ακόμα και η Κομισιόν, πριν από την διαρροή του Μαξίμου, σημείωνε πως αν τα μέτρα που ληφθούν τώρα είναι «αποτελεσματικά και επαρκή» δεν θα χρειαστούν εφεδρικά, αλλά αν οι άλλοι (δηλαδή ΔΝΤ, ΕΚΤ, ESM) ζητήσουν να ληφθούν τα μέτρα τώρα η Κομισιόν δεν θα αντιταχθεί και δεν θα φύγει από το τραπέζι».
Ας έχει στο νου της όμως η ελληνική κυβέρνηση ότι αυτά τα μέτρα-κάβα τα πρότεινε το Βερολίνο και συγκεκριμένα ο Σόιμπλε την περασμένη Παρασκευή στο γνωστό Ουάσιγκτον κλαμπ. Σε αυτό το meeting που έγινε στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ, κατατέθηκε πρόταση από τον Τόμας Βίζερ η οποία είχε εμπνευστή τον Σόιμπλε. Α, και ο μόνος από τους συμμετέχοντες που αντέδρασε στην πρόταση ήταν ο Πιέρ Μοσκοβισί. Μόνο.
Facebook Comments