Έχει ένα βιογραφικό που εντυπωσιάζει. Διαθέτει τρία μεταπτυχιακά (master) στη Διαχείριση Περιβάλλοντος από το Harvard University,στην Ευρωπαϊκή Πολιτική από το Πανεπιστήμιο του Kings College – UniversityofLondon και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το πανεπιστήμιο του Coventry. Δεν περιορίστηκε εκεί όμως. Η εργασιακή του εμπειρία είναι αντίστοιχη. Δεν είναι ούτε 35 ετών και ήδη έχει εργαστεί επί σειρά ετών στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενώ έχει ιδρύσει μόνος του δύο επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις.Η πρώτη στο τομέα της εμπορίας ελαιόλαδου με την με την διακριτική ονομασία «Ευγενές» και η δεύτερη στον τομέα της παραγωγής και πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Η κοινωνική και πολιτική του δράση είναι σημαντικές και τον χαρακτηρίζουν. Έχει ιδρύσει την ομάδας εθελοντών της Greenbelt, η οποία έχει φυτέψει πάνω από 18.500 δένδρα στην Αττική με δικά της έξοδα. Έχει διατελέσει εννιά χρόνια σε θέσεις διοίκησης ως δημοτικός σύμβουλος Κηφισιάς εκ των οποίων τα τρία ως αντιδήμαρχος και τα υπόλοιπα ως πρόεδρος του κέντρου προστασίας ηλικιωμένων, της δημοτικής επιχείρησης και των σχολείων της Κηφισιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του πραγματοποίησε μια σειρά από καινοτομίες (το πρώτο πράσινο δημόσιο κτήριο, τη χρήση της άμεσης δημοκρατίας στη λήψη αποφάσεων, τα πρώτα ψηφιακά σχολεία, τη μείωση του κόστους λειτουργίας της διεύθυνσης καθαριότητας με αποτέλεσμα τη μείωση των δημοτικών τελών καθαριότητας, την προώθηση του εθελοντισμού σε θέματα πολιτικής προστασίας, τηνκομποστοποίηση στη πηγή). Υπηρέτησε και ως εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β) το 2014-2016.

Μετά την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην προεδρία της Νέα Δημοκρατίας ορίστηκε ως Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων. Αποτελεί το πιο «καλό» και αντιπροσωπευτικό δείγμα της ανανέωσης που προσπαθεί να επιφέρει ο νέος πρόεδρος στο κόμμα. Ο Βασίλης Ξυπολυτάς μιλάει στο MarketNews.gr για την εκλογή του νέου προέδρου, το δικό του ρόλο, το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, την ελληνική οικονομία, τη νεοφυή και νεανική επιχειρηματικότητα και σχολιάζει τις εξελίξεις στην ΟΝΝΕΔ.

Τι σηματοδοτεί για εσάς η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και ποιος ο ρόλος που διαδραματίζετε ως Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων;

Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη σηματοδοτεί την ανάγκη της βάσης της ΝΔ για αξιοκρατία και δημιουργία. Ηταν ένα αντανακλαστικό – ίσως το τελευταίο – της κοινωνίας για την σωτηρία της χώρας από τα εναπομείναντα δημιουργικά κομμάτια της.
Η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων αποτελείται από δύο κομμάτια: Το επιχειρηματικό-συνδικαλιστικό που έχει να κάνει με τους εμπορικούς συλλόγους, τα επιμελητήρια και την επαφή του κόμματος με τους παραγωγικούς τομείς και φορείς της χώρας και την παραγωγή πολιτικής όσον αφορά κομμάτια του παραγωγικού τομέα. Στη βάση αυτή έχουν ήδη δημιουργηθεί δώδεκα δεκαμελείς ομάδες στελεχωμένες από ανθρώπους της αγοράς, κυρίως νέους 35-45 ετών, οι οποίοι είναι άνθρωποι της πιάτσας, δεν είχαν καμία σχέση με τον κομματικό μηχανισμό. Τους προσέγγισα επιθετικά και τους έφερα στο κόμμα. Δεν επιθυμούν να αποκτήσουν κομματική ή πολιτική ενασχόληση, έχουν έρθει εδώ με πραγματικό ζήλο να αλλάξουν κάτι στη χώρα, καταθέτουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην επιχειρηματικότητά τους μαζί με τις λύσεις και εμείς με μία ομάδα νομικών και φοροτεχνικών επεξεργαζόμαστε όσα μας καταθέτουν. Στη συνέχεια αποστέλλονται σε μορφή πρότασης στον πρόεδρο ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα ή να δοθούν ως λύσεις αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία.

Ποιες οφείλουν να είναι οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού εκλεγεί, για να τονώσει την οικονομία και την επιχειρηματικότητα και συγκεκριμένα τη νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα;

Η αποκατάσταση της ρευστότητας, δηλαδή οι τράπεζες να δίνουν δανειοδοτήσεις πράγμα που δε συμβαίνει τώρα, η εύρεση λύσης για τα κόκκινα δάνεια, ιδίως τα επιχειρηματικά δάνεια διότι μιλάμε για την οικονομία. Ηενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Ο τρόπος για να γίνουν όλα τα παραπάνω είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα, την αγορά, το ελληνικό χρηματιστήριο, να επιστρέψει έστω ένα μέρος των χρημάτων στην Ελλάδα, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας και η σταθεροποίησή της.

Τέλος, θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στη νεανική και νεοφυή επιχειρηματικότητα για να δώσουμε την ευκαιρία σε πολλούς νέους επιχειρηματίες να αναπτυχθούν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο βοήθειας της νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ακόμη και το καινούργιο ΕΣΠΑ έτσι όπως παρουσιάστηκε ουσιαστικά δε βοηθά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Επιχειρείτε η μείωση της ανεργίας μέσω επιδοτούμενων προγραμμάτων έναρξης επιχειρήσεων που κατά πάσα πιθανότητα θα αποτύχουν ως προς τη συντριπτική τους πλειοψηφία.

Με γνώμονα του ότι ανήκετε στους νέους και νεοφυείς επιχειρηματίες ποιο είναι το μήνυμα στους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα και ιδίως στη γενιά σας;

Όσο δύσκολα κι αν είναι τα πράγματα πρέπει να παραμείνουμε εδώ, να δουλέψουμε, να προσπαθήσουμε. Η οικονομία κάνει τον κύκλο της, όπως πάντα κάνει. Όσοι καταφέρουμε και επιβιώσουμε θα βγούμε πολύ πιο δυνατοί από αυτή την κρίση.

Ποιος ο ρόλος του 10ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας τόσο για το κόμμα όσο και για την ίδια την κοινωνία;

Γενικά είμαι ένας άνθρωπος που δεν πιστεύω στα κομματικά συνέδρια. Πρέπει να γίνονται αλλά δε νομίζω ότι αλλάζουν κάτι στις κοινωνίες. Το συγκεκριμένο Συνέδριο όμως έχει σημασία γιατί πρέπει η Νέα Δημοκρατία να βάλει τάξη στα του οίκου της για να μπορέσει άμεσα να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι εθνική ανάγκη να αλλάξει η κυβέρνηση, να έρθουν σοβαροί άνθρωποι και να κυβερνήσουν τη χώρα μπας και σωθεί. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την κυβέρνηση αποτελεί εθνικό ζήτημα και όχι κομματικό. Κάθε μέρα που περνάει η χώρα καταστρέφεται. Υπό αυτή τον έννοια αυτό το Συνέδριο έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο για τα κομματικά στελέχη αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Μαζεύοντας το σπίτι μας θα είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τη χώρα έχοντας δομή, στελέχη, ψηφισμένο καταστατικό και να κλείσουμε κάθε ζήτημα με συναινέσεις και όχι με εντάσεις. Όλοι προτάσσουμε το εθνικό ζήτημα και όχι το κομματικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατήργησε την ΟΝΝΕΔ χρησιμοποιώντας όμως τον όρο “επανίδρυση”. Τι σημαίνει για εσάς η “επανίδρυση” της ΟΝΝΕΔ και πώς κρίνετε τη στάση πρωτίστως του Α. Παπαμιμίκου και δευτερευόντως του Β. Γεωργιάδη;

Κοιτάξτε οι στιγμές είναι τεταμένες και καλό είναι να μην καταφεύγουμε σε κατηγορίες. Σε γενικές γραμμές θα σας πω ότι, από την στιγμή που παραβιάστηκε η θεμελιώδης αρχή της δημοκρατικής διαδικασίας στις εκλογές της ΟΝΝΕΔ, όλες οι υπόλοιπες εξελίξεις ήταν απόλυτα προβλέψιμες αν πράγματι θέλουμε η Νέα Δημοκρατία να είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, ανοικτό στην κοινωνία.

Πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέτρεψε μια κρίση σε ευκαιρία για αναδιοργάνωση και επαναπροσέγγιση της νεολαίας και με την στάση του αυτή σηματοδοτεί με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι έχει έρθει για να αλλάξει την Ελλάδα και όχι να συμβιβαστεί με τις παθογένειες του παρελθόντος.

Facebook Comments